Makron je zabrinut zbog situacije u kojoj se nalazi katolička parohija u Gazi

Makron je zabrinut zbog situacije u kojoj se nalazi katolička parohija u Gazi

Francuski predsednik Emanuel Makron je u razgovoru sa patrijarhom Katoličke crkve Jerusalima Pjerbatistom Picabalom izrazio „veliku zabrinutost” za katoličku parohiju u Pojasu Gaze.

U telefonskom razgovoru sa Picabalom prethodnog dana, Makron je razgovarao o „tragičnoj situaciji“ koja se razvila u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i terorističke grupe Hamas 7. oktobra.

„Stotine civila svih vera… žive pod bombama i mecima više od dva meseca, dok vernici i vernici brinu o bolesnima, starima i invalidima“, rekao je francuski predsednik njegova pres služba.

Makron je izrazio saučešće u vezi sa „sramnim“ ubistvom dvojice parohijana pre nekoliko dana.

Poziva se na izjavu Latinske patrijaršije Jerusalima od 16. decembra, u kojoj se tvrdi da je izraelski vojnik navodno pucao i ubio hrišćansku majku i kćer na teritoriji jedine katoličke crkve u Gazi.

Izraelska vojska je u komentaru AFP-u rekla da inspekcija nije otkrila činjenice o oštećenju crkava ili ubijanju civila.

Ranije ove nedelje, britanski premijer Riši Sunak rekao je da je previše civila poginulo u ratu između Izraela i Hamasa.