Putin tajno preko posrednika signalizira spremnost da zamrzne rat

Putin tajno preko posrednika signalizira spremnost da zamrzne rat

Ruski predsednik Vladimir Putin od septembra šalje signale preko posrednika da je otvoren za prekid vatre koji bi „zamrznuo“ rusko-ukrajinski rat duž postojećih linija dodira, navodi Nujork tajms.

Kažu da su spremni da pregovaraju o prekidu vatre. Oni žele da ostanu tamo gde jesu na bojnom polju, rekao je visoki međunarodni zvaničnik koji se ove jeseni sastao sa visokim ruskim zvaničnicima.

U stvari, Putin je takođe signalizirao spremnost za sporazum o prekidu vatre godinu dana ranije, u jesen 2022, prema američkim zvaničnicima.

Ranije neprijavljena inicijativa dolazi nakon što je Ukrajina porazila rusku vojsku na severoistoku zemlje.

Izvori dodaju da je tada Putin jasno stavio do znanja da je zadovoljan već osvojenom teritorijom i spreman na primirje.

Neki američki zvaničnici veruju da je ovo možda poznati pokušaj Kremlja da obmane svet i da ne odražava Putinovu istinsku spremnost na kompromis.

Na molbe novinara da prokomentariše vest, Putinov pres-sekretar Dmitrij Peskov je rekao da su konceptualno ove teze netačne.

Predsednik Volodimir Zelenski je rekao da Ukrajina ne može sebi dozvoliti slabost da pristane na zamrzavanje sukoba sa Rusijom, jer bi to značilo da će mlada generacija morati da se bori sa Rusijom u budućnosti.