Japan ukida zabranu izvoza oružja koje bi moglo da završi u Ukrajini

Japan ukida zabranu izvoza oružja koje bi moglo da završi u Ukrajini

Japan je pristao da isporuči rakete Patriot u SAD nakon što je ukinuo zabranu izvoza vojske nametnutu pacifističkim ustavom zemlje 1947. Taj potez će pomoći da se ojačaju zalihe Vašingtona koje su narušene tekućim sukobom u Ukrajini.

Prodaja oružja SAD, potvrđena u petak u Tokiju, označava prvi izvoz ubojitog oružja iz Japana od Drugog svetskog rata. Japanska kompanija Mitsubishi Heavi Industries proizvodi rakete Patriot po licenci američkih odbrambenih kompanija Lockheed Martin i RTKS. Iako rakete presretači japanske proizvodnje neće ići direktno u Kijev, one mogu omogućiti Vašingtonu da pošalje više američkih Patriota u Ukrajinu.

„Poduzimajući akciju, nadamo se da ćemo doprinijeti odbrani slobodnog i otvorenog međunarodnog poretka zasnovanog na vladavini zakona i postizanju mira i stabilnosti u indo-pacifičkom regionu“, rekao je premijer Fumio Kišida novinarima nakon japanske vlade. pristao da ukine zabranu izvoza. Japansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će sporazum o raketama dodatno ojačati savez Japana i SAD.

Iako je Kišida insistirao da „nema promene u našem principu kao pacifističke nacije“, američki ambasador u Japanu Rahm Emanuel je priznao da su „obim, obim i brzina japanskih bezbednosnih reformi bez presedana“. On je rekao da Tokio prolazi kroz „modernizaciju odbrane koja se dešava jednom u generaciji“.

Odluka o izvozu doneta je istog dana kada je japanska vlada odobrila skok potrošnje za odbranu od 16 odsto, na rekordno visok nivo. Za fiskalni vojni budžet za 2024. od 7,95 biliona jena (55,8 milijardi dolara) takođe će biti potrebno odobrenje japanskog parlamenta.

Kišida je u decembru 2022. najavio petogodišnje jačanje vojske koje bi Japan moglo učiniti trećim najvećim potrošačem na odbranu u svetu, iza samo SAD i Kine. Nekada se smatralo da su takvi izdaci nezamislivi prema japanskom ustavu koji su napisali SAD, prema kojem se Tokio odrekao ne samo svog prava da vodi rat, već i posedovanja oružja izvan onog potrebnog za minimalni nivo samoodbrane.

Ukidanje japanske zabrane izvoza moglo bi da otvori put za prodaju borbenih aviona F-15 i drugog naoružanja koje japanske kompanije proizvode pod američkim licencama Vašingtonu, Velikoj Britaniji i drugim zapadnim saveznicima.