Ažurirane smernice za upotrebu antitrombocitne terapije za aterosklerotsku KVB

Ažurirane smernice za upotrebu antitrombocitne terapije za aterosklerotsku KVB

U ažuriranju smernica koje je izdalo Kanadsko kardiovaskularno društvo/Kanadsko udruženje interventne kardiologije i objavljeno na mreži 28. oktobra u Kanadski časopis kardiologije, predstavljene su nove preporuke u vezi sa upotrebom antitrombocitne terapije (APT) za prevenciju aterosklerotične kardiovaskularne bolesti.

Kevin R. Bainei, MD, sa Instituta za srce Mazankovski Alberta na Univerzitetu Alberta u Edmontonu, Kanada, i njegove kolege ažurirali su smernice za upotrebu APT-a za primarnu i sekundarnu prevenciju aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti.

Smernice daju preporuke koje se odnose na upotrebu acetilsalicilne kiseline u primarnoj prevenciji aterosklerotičnih kardiovaskularnih bolesti; trajanje dvostruke APT (DAPT) nakon perkutane koronarne intervencije (PCI) kod pacijenata sa visokim rizikom od krvarenja; izbor snažnog DAPT (P2I 12 inhibitor) za pacijente sa akutnim koronarnim sindromom (ACS) i mogućim strategijama deeskalacije DAPT posle PCI; izbor i trajanje DAPT kod pacijenata sa AKS koji se leče medicinski, bez revaskularizacije; i DAPT predtretman pre koronarne angiografije.

Pored toga, preporuke se odnose i na perioperativno i dugotrajno upravljanje APT-om za one kojima je potrebna operacija premosivanja koronarne arterije, kao i na upotrebu APT-a za pacijente sa atrijalnom fibrilacijom kojima je potrebna oralna antikoagulacija nakon PCI ili ACS uz medicinski tretman.

„Zaista se fokusiramo na pojedince i određivanje njihovog kardiovaskularnog rizika, njihovog rizika od krvarenja, a zatim prilagođavamo njihovu antiagregaciono terapiju kako bismo maksimizirali ishode za njih“, rekao je Bainei u izjavi. „Dakle, to zaista podiže na drugačiji nivo; mi smo prvi na svetu koji podržavamo zajednički model donošenja odluka, angažujući osobu koja je u opasnosti zajedno sa svojim doktorom.“