Mediji: Sankcije SAD obustavile isporuku gasa iz LNG projekta Ruskoj Federaciji

Mediji: Sankcije SAD obustavile isporuku gasa iz LNG projekta Ruskoj Federaciji

Početak isporuka iz novog ruskog projekta za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (LNG) „Arktik LNG 2” odložen je nakon što je kompanija objavila okolnosti više sile u vezi sa isporukama zbog američkih sankcija.

Kako piše „Evropska istina“, ovo prenosi agencija Blumberg pozivajući se na obaveštene anonimne izvore.

Prema njihovim rečima, ruski PJSC Novatek, koji upravlja projektom Arctic LNG 2, poslao je obaveštenje o višoj sili nekim kupcima, jer sankcije koje su SAD uvele projektu u novembru trenutno sprečavaju isporuku gasa.

Viša sila je zakonska odredba koja omogućava kompanijama da obustave isporuke zbog faktora van njihove kontrole.

Dok su izgledi za Arctic LNG 2 već bili pomućeni američkim sankcijama, ovaj potez predstavlja značajne izazove za projekat i mogao bi ograničiti dodatne ponude LNG na svetskom tržištu ove zime, navodi se u izveštaju.

Ovaj razvoj povećava rizike za snabdevanje gasom na drugim tržištima, pošto su se plovila poslednjih dana preusmerila iz Crvenog mora zbog napada na plovila u regionu. Evropske cene gasa porasle su za 8,3% pre nego što su porasle za 2% na 34,20 evra po megavat-satu.

Prema analitičarima, viša sila ne znači nužno da LNG neće biti izvezen iz Arctic LNG 2, već samo da će spoljni faktori verovatno sprečiti Novatek da ispuni sve svoje ugovorne obaveze.

Projekat Arctic LNG 2 je od ključnog značaja za ambicije Rusije da više nego utrostruči proizvodnju LNG do kraja decenije.

Ranije je objavljeno da Francuska ne veruje da američke sankcije protiv velikog ruskog projekta tečnog prirodnog gasa (LNG), u kojem je akcionar francuska naftna kompanija TotalEnergies, ​​predstavljaju veliki rizik za isporuke gasa Evropi.

Pre toga, američki Stejt department je najavio sankcije protiv desetina fizičkih i pravnih lica Rusije, usmerene, između ostalog, na njene energetske projekte, posebno na Arctic LNG 2 LLC, operatera projekta ruskog sankcionisanog Novateka za velika proizvodnja i snabdevanje tečnim gasom u Sibiru

Istovremeno, Evropski parlament je u četvrtak usvojio rezoluciju kojom se poziva na jači nadzor na nivou EU u pogledu poštovanja sankcija Rusiji, kao i na veće napore da se ograniči sposobnost Moskve da zaobiđe mere sankcija.