Nemačka protestuje Iranu nakon što je sudska presuda umešala Teheran u zaveru za napad na sinagogu

Nemačka protestuje Iranu nakon što je sudska presuda umešala Teheran u zaveru za napad na sinagogu

Nemačka je u utorak protestovala Iranu nakon što je sudska presuda umešala Islamsku republiku u plan za napad na sinagogu prošle godine.

Državni sud u Dizeldorfu osudio je jednog nemačko-iranskog muškarca za pokušaj podmetanja požara i pristanak da izvrši podmetanje požara i osudio ga na dve godine i devet meseci zatvora.

Sudije su utvrdile da je muškarac bacio zapaljivu napravu na školu u zapadnom gradu Bohumu u novembru 2022. jer je susedna sinagoga izgledala previše dobro obezbeđena, prenela je nemačka novinska agencija dpa. Optuženi je negirao da je planirao napad na sinagogu. Škola je pretrpela manju štetu.

Sud je utvrdio da je 36-godišnji optuženi dobio zadatak da izvrši napad od strane bivšeg člana Hells Angelsa koji je otišao u Iran, a iza potonjeg stoji Iran, prenela je agencija dpa.

U saopštenju suda se navodi da je optuženi uzalud pokušavao da ubedi poznanika da mu se pridruži u izvršenju napada i da je na kraju bacio zapaljivu napravu na školu „da bi simulirao izvođenje dela, ili bar odgovarajuće napore, na inicijatora.”

Nemačke sudije su utvrdile da „plan za napad potiče od jedne iranske državne institucije“, navodi se u saopštenju, koje nije dalo preciznije detalje.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke napisalo je u utorak na društvenoj platformi Ks da je iranski otpravnik poslova pozvan da razgovara o tom pitanju.

„Nepodnošljivo je da je jevrejski život ovde napadnut“, dodaje se. „Nećemo tolerisati nasilje pod stranim vođstvom u Nemačkoj.

Ministarstvo je saopštilo da će detaljni razlozi suda za presudu biti važni za utvrđivanje „posledica i () sledećih koraka“, uključujući i na nivou Evropske unije. U Nemačkoj se detaljne pismene presude uglavnom izdaju nekoliko nedelja nakon završetka suđenja.