Tepić: Noć prošla mirno, protestujemo u RIK jer on jedini može da poništi beogradske izbore

Tepić: Noć prošla mirno, protestujemo u RIK jer on jedini može da poništi beogradske izbore

Marinika Tepić iz koalicije „Srbija protiv nasilja“, koja je u zgradi RIK zajedno sa Miroslavom Aleksićem sinoć počela štrajk glađu, kaže da je noć protekla mirno, ali da je bilo prilično hladno, spavali su na radnim stolicama, kao i da zabrinjava odluka da se medijima ne dozvoli pristup njima, odnosno prostorijama u kojima se nalaze.

„Potpuno je jasno da će za neko vreme i naše kretanje biti otežano, očekujemo da ne ostanemo sami tamo gore. Drugo rešenje je da se preselimo u hol“, navodi Tepić za N1 iz hola Skupštine Srbije u kojoj je sedište RIK.

Reporterka N1 kaže da je procedura da bi novinari ušli u skupštinski hol trajala celu noć, podsetivši da kada je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić štrajkovao glađu u Narodnoj skupštini, novinarima je bilo dozvoljeno da uđu u poslanički klub u kojem je bio, a uz njega su bili i njegova supruga i sinovi, članovi SNS, ali i oni članovi koji u tom trenutku nisu bili poslanici u parlamentu.

Marinika Tepić kaže da su u komunikaciji sa porodicama, sa najbližim saradnicima i građanima.

Komentarisala je i izjavu predsednika RIK Vladimira Dimitrijevića na vanrednoj konferenciji za novinare u ponoć da je u sedište RIK tokom protesta nezadovoljnih izbornim rezultatima pokušano unošenje noževa, palica i motki.

„Kakve smo mi to noževe i palice unosili, jer njegova izjava to implicira… Neko može da pomisli da smo mi to pokušali da uradimo. Oni uopšte ne shvataju ozbiljnost situacije, pokušavaju da nas proglase nasilnicima, a ne lopovluk i krađa koju su izvršili u celoj srbiji, a ne samo u Beogradu“, ističe ona.

Na pitanje zašto protestuju u RIK, a ne u GIK, s obzirom da traže poništavanje beogradskih izbora, ona ocenjuje da je i to Dimitrijević „pokušao da ispinuje da smo na pogrešnom mestu, da je ovo politički zahtev koji nije pravno utemeljen, da ovo nije prava adresa već GIK, da stvori zabunu u javnosti“.

„Građani treba da znaju da je to laž, jer u zakonu jasno piše da RIK može da poništi zbirne rezultate lokalne izborne komisije, ako njen izveštaj nije usvojen u skladu sa zakonom. Pošto lokalna izborna komisija namerava da usvoji izveštaj o rezultatima u Beogradu protivno zakonu i legalizuje totalno bezakonje u nedelju, naš je zahtev da po tom osnovu RIK poništi rezultate u Beogradu, i to je jedina nadležnost RIK“, ukazuje Tepić.

Dodaje da ne traže da se obara po neko izborno mesta, svuda se nenormalno kralo, najpoznatiji je slučaj Arena, gde je, prema snimcima na društvenim mrežama, bio sabirni centar birača koji su autobusima dovedeni iz BiH da glasaju na beogradskim izborima.

Upitana da li je tada opozicija mogla da se povuče, kada je to otkrila, ona kaže da ne mogu da prekinu glasanje, jer većinu u RIK i GIK ima SNS, i zahvaljujući fantomskim listama dolazi do preglasavanja.

„RIK je jedino mesto za poništavanje beogradskih izbora, jer je on jedini nadležan po zakonu da poništi zbirne rezltate izbora“, zaključila je.

U Beogradu je sinoć održan protestni skup koalicije „Srbija protiv nasilja“, a na kraju su demonstranti došli do zgrade RIK, gde su, kako su rekli predati dokazi o izbornim neregularnostima u Beogradu. Ispred RIK-a je bio veliki broj ljudi nezadovoljnih rezultatima izbora u Beogradu i u Srbiji. Sve vreme je bilo napeto, a desilo se i nekoliko incidenata sa obezbeđenjem. Marinika Tepić i Miroslav Aleksić počeli su štrajk glađu do poništavanja izbora u Beogradu. Njima je trebalo da se u dežurstvu u zgradi RIK-a pridruži i troje studenata, ali oni do ponoći nisu mogli da to i učine.