EU sankcioniše sina bivšeg ruskog predsednika

EU sankcioniše sina bivšeg ruskog predsednika

Sin bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Ilja našao se među građanima Rusije i Belorusije koji su u ponedeljak sankcionisani u okviru 12. paketa mera Evropske unije u vezi sa Ukrajinom protiv Moskve.

Čini se da je 28-godišnjak na crnoj listi isključivo zbog svoje veze sa Dmitrijem Medvedevom, bivšim predsednikom (2008-2012) i premijerom (2012-2020) i sadašnjim zamenikom predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Sankcionisano je i 14 članova ruske Centralne izborne komisije, zbog učešća u organizovanju saveznih parlamentarnih izbora u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju – četiri bivša regiona Ukrajine koji su glasali za pridruživanje Rusiji prošle godine, ali za koje EU smatra „ bespravno zauzeto.”

Druga značajna imena na najnovijoj crnoj listi uključuju dva regionalna guvernera – Olega Horohordina sa Altaja i Radija Habirova iz Republike Baškortostan – kao i general-potpukovnika Viktora Afzalova, koji je u oktobru zvanično zamenio Sergeja Surovikina na mestu šefa Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije; i Ana Civileva, predsednica fonda „Branioci otadžbine“, koji podržava porodice ruskih vojnika.

Sankcije EU su takođe proširene na nekoliko državljana Belorusije, uključujući visoke zvaničnike u Savetu za nacionalnu bezbednost u Minsku, Aleksandra Rahmanova i Pavela Muravejka.

Brisel je više puta izjavljivao da podržava Kijev u sukobu sa Moskvom. Najnovija runda sankcija zabranjuje državama članicama EU da uvoze dijamante i određene metale i industrijske komponente iz Rusije, kao i da izvoze određene tehničke proizvode koji bi mogli da se koriste u civilne i vojne svrhe.

SAD i EU su nametnule svoje mere sa navedenim ciljem kolapsa ruske ekonomije i izazivanja nemira u Moskvi. Umesto toga, ruski prihodi od nafte su porasli, zajedno sa trgovinom sa ostatkom sveta. Predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da je Zapad „pucao sebi u nogu“ sankcijama, jer se veći deo međunarodne trgovine udaljio od dolara i evra ka namirivanju u nacionalnim valutama.