U Sjedinjenim Američkim Državama počele pripreme za popis stanovništva, zakazan za 2030. godinu

U Sjedinjenim Američkim Državama počele pripreme za popis stanovništva, zakazan za 2030. godinu

Poslednji popis stanovništva u SAD održan je pre tri godine, a iako je naredni tek 2030. godine, pripreme su uveliko počele, rekao je Tomas Vulf, zamenik direktora programa za demokratiju i osnivač projekta za popis u Brenanovom centru za pravdu, progresivnom neprofitnom institutu.

„Popis je masovni poduhvat zato što je potrebno popisati više od 330 miliona ljudi. U suštini je poznat kao najveći mirovni poduhvat američke vlade. Van ratnih uslova, ne postoji toliko velika mobilizacija. Zbog toga planiranje za bilo koji popis počinje više od deceniju unapred“, istakao je Vulf za Glas Amerike.

Popis u Americi održava se svakih deset godina, a prvi je sproveden 1790. godine. Predviđen je Ustavom, a građane zakon obavezuje da učestvuju.
Međutim, retko se kažnjavaju građani ako odbiju da daju svoje podatke, ističe Teri En Lovental, nacionalno priznata ekspertkinja i konsultantkinja za pitanje popisa.

Zvaničan dan popisa u Americi je 1. april, ali popisivanje počinje već u januaru, u zabačenim delovima Aljaske, zato što smrznuti teren omogućava popisivačima, nekada i u sankama koje vuku psi, da idu od vrata do vrata, dodaje Glas Amerike.

Popis traje više meseci, a prvi rezultati, ključni za raspodelu mandata u Predstavničkom domu, objavljuju se do kraja popisne godine. Poslednji popis održan je za vreme pandemije korona virusa, zbog čega je značajno odložena i raspodela mandata dok su neki od konačnih podataka objavljeni tek pre nekoliko meseci.