Britanski obaveštajci ocenili sajber napad na „Kijevstar“

Britanski obaveštajci ocenili sajber napad na „Kijevstar“

Obaveštajna zajednica Ministarstva odbrane Velike Britanije smatra sajber napad na ukrajinskog mobilnog operatera „Kijevstar” jednom od najrazornijih takvih operacija od početka invazije na Rusku Federaciju u punom obimu.

U pregledu se podseća da je 12. decembra Kijevstar, najveći operater mobilnih komunikacija u Ukrajini, koji više od polovine stanovništva obezbeđuje mobilne komunikacije i kućni internet, pretrpeo sajber napad. Njegovi efekti su trajali najmanje dva dana.

Između ostalog, korisnici su ostali bez mobilne komunikacije i mogućnosti korišćenja interneta. Sajber napad je takođe uništio sirene za vazdušni napad, neke banke, bankomate i terminale za kupovinu.

„S obzirom na to da su ugroženi resursi ukrajinske vlade i hitne službe, ovaj incident će verovatno biti jedan od najvećih destruktivnih sajber napada na ukrajinske mreže od početka ruske invazije u punom obimu“, zaključuje britanski obaveštajac.

Podsetimo, generalni direktor „Kijevstara” Oleksandr Komarov rekao je da su ruski hakeri upali u sajber bezbednost operatera preko kompromitovanog naloga jednog od zaposlenih.

Od subote, „Kiivstar” je u potpunosti obnovio usluge govornog, mobilnog i kućnog Interneta.