Eksperiment u Holandiji: Kafićima dozvoljeno da prodaju sopstvenu marihuanu

Eksperiment u Holandiji: Kafićima dozvoljeno da prodaju sopstvenu marihuanu

Ministarstvo zdravlja, socijalne zaštite i sporta Holandije objavilo je u petak početak eksperimenta u kojem će takozvani kanabis kafei raditi u dva grada – objektima koji su, kao izuzetak, dobili dozvolu za komercijalni uzgoj marihuane.

U okviru eksperimenta otvoriće se kanabis kafei u gradovima Breda i Tilburg. Biće im dozvoljeno da u svojim skladištima čuvaju do 500 grama domaćeg kanabisa, pored 500 grama kanabisa kupljenog od trećih uzgajivača.

Otvaranju inicijative prisustvovao je ministar zdravlja Holandije Ernst Kujpers, koji je u petak posetio jedan od kafića u Bredi.

„U početnoj fazi, uzgajivači, vlasnici kafića, prevoznici i nadzornici će steći iskustvo u nabavci i prodaji kanabisa regulisanog zakonom, kao i nadzora, bezbednog transporta i korišćenja sistema za praćenje i kontrolu“, navodi se u saopštenju vlade. Saopštenje.

Ova faza će trajati pola godine i u slučaju uspeha – tačnije odsustva pretnji po javni red i bezbednost – može se proširiti na još 11 opština u Holandiji.

Holandija je bila pionir u dekriminalizaciji upotrebe marihuane počevši od 1970-ih. U zemlji postoji praksa po kojoj se ljudi ne kažnjavaju za konzumiranje i prodaju manjih količina marihuane, dok je njen uzgoj u komercijalne svrhe i dalje zabranjen u zemlji.

Pored toga, Holandija poslednjih godina ima konzervativniji stav prema marihuani. Amsterdam zatvara kafiće sa kanabisom i zabranjuje pušenje marihuane na nekim od kaldrmisanih ulica koje čine njegov istorijski centar.