Zdrava ishrana zasnovana na biljkama smanjuje rizik od dijabetesa za 24%

Zdrava ishrana zasnovana na biljkama smanjuje rizik od dijabetesa za 24%

Mnogi slučajevi dijabetesa tipa 2 mogu se izbeći usvajanjem zdravog načina života. Pokazalo se da ishrana zasnovana na biljci igra ključnu ulogu u tome. Kao što je pokazano u studiji koju je vodio Tilman Kuhn iz MedUni bečkog Centra za javno zdravlje, uz ograničenja, ishrana koja se više bazira na biljci razvija svoje zaštitne efekte samo ako se smanji potrošnja hrane životinjskog porekla, kao i industrijski prerađene i visoko zašećerene hrane.

Po prvi put, naučnici su identifikovali poboljšanje metabolizma i funkcije jetre i bubrega kao razloge za pozitivne efekte zdrave biljne ishrane, pored povezane manje verovatnoće gojaznosti. Rezultati studije su nedavno objavljeni u časopisu Dijabetes i Metabolizam.

Prema analizama istraživačkog tima, zdrava ishrana na biljnoj bazi sa dosta svežeg voća i povrća i proizvoda od celog obroka smanjuje rizik od dijabetesa za 24%, čak i uz prisustvo genetske predispozicije i drugih faktora rizika od dijabetesa kao što su gojaznost, starost ili nedostatak fizičke aktivnosti. S druge strane, nezdrava biljna ishrana sa visokim udelom slatkiša, rafinisanih žitarica i slatkih pića povezana je sa povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Istraživanje je sprovedeno sa 113.097 učesnika velike britanske kohortne studije (UK Biobank) tokom perioda posmatranja od 12 godina. Prema njihovim nalazima, razlozi koji stoje iza antidijabetičkog efekta zdrave biljne ishrane daleko prevazilaze dobro poznati niži procenat telesne masti i obim struka.

„Naša studija je prva koja identifikuje biomarkere centralnih metaboličkih procesa i funkcija organa kao posrednike zdravstvenih efekata biljne ishrane“, kaže Tilman Kuhn, profesor ishrane javnog zdravlja na MedUni Beču i Univerzitetu u Beču, koji je predvodio studija u bliskoj saradnji sa istraživačima sa Kvins univerziteta u Belfastu. Istraživanja su potvrdila da su normalne vrednosti lipida u krvi (triglicerida), šećera u krvi (HbA1c), inflamatornih parametara (CRP) i faktora rasta sličnog insulinu (IGF1) povezane sa niskim rizikom od dijabetesa.

Takođe je pokazano koliko je puna funkcija jetre i bubrega važna u prevenciji dijabetesa. Oba organa igraju glavnu ulogu kod ljudi koji već imaju dijabetes.

„Međutim, naše istraživanje je sada pokazalo da zdrava ishrana zasnovana na biljci može poboljšati funkciju jetre i bubrega i na taj način smanjiti rizik od dijabetesa“, kaže Kuhn, ističući ranije potcenjenu korist od svesne biljne ishrane.