Bajden domaćin Hanuka prijema u Beloj kući, osuđuje antisemitizam u SAD-u i inostranstvu

Bajden domaćin Hanuka prijema u Beloj kući, osuđuje antisemitizam u SAD-u i inostranstvu

Predsednik SAD Džo Bajden biće domaćin prijema u Beloj kući u ponedeljak povodom obeležavanja Hanuke, praznika koji traje do petka. Bajden je ponovio osudu rastućeg antisemitizma u SAD-u i širom sveta, ističući značaj borbe protiv ove pojave.

Prijemu će prisustvovati predsednik, prva dama Džil Bajden i drugi gospodin Dag Emof, prva Jevrejin koja je suprug jednog od nacionalno izabranih lidera zemlje. Bajdenova administracija je u maju predstavila prvu nacionalnu strategiju za borbu protiv antisemitizma, sa više od 100 akcija usmerenih na podizanje svesti i razumevanje ovog problema.

Uprkos naporima administracije, antisemitizam je i dalje prisutan, posebno u kontekstu tekućeg rata između Izraela i Hamasa. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je na potencijalnu humanitarnu katastrofu u Gazi, dok Bajdenova administracija podržava nastojanja za postizanje primirja u ovom konfliktu.

Ovaj događaj dolazi u vreme kada univerziteti širom SAD-a suočavaju kritike zbog nedostatka zaštite jevrejskih studenata usred rastućih tenzija izazvanih ratom u Gazi. Predsednica Univerziteta u Pensilvaniji, Liz Magill, nedavno je podnela ostavku pod pritiskom donatora i kritika zbog svedočenja u Kongresu o antisemitizmu na univerzitetskim kampusima.