Zelenski razgovarao sa mađarskim premijerom na inauguraciji argentinskog lidera

Zelenski razgovarao sa mađarskim premijerom na inauguraciji argentinskog lidera

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je iskoristio priliku na inauguraciji novog argentinskog lidera Havijera Mileija da razgovara sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Ovaj susret dolazi u trenutku kada je mađarska vlada zapretila da će blokirati veliki paket pomoći Kijevu od strane Evropske unije.

Video snimci ovog susreta su postavljeni na društvenim mrežama, uključujući Jutjub kanal argentinskog Senata. Na snimcima se vidi Zelenski kako razgovara s Orbanom na inauguraciji u Buenos Ajresu, ali zvuk razgovora nije dostupan.

Mađarska, članica EU, ima potencijalnu moć da stavi veto na plan EU da pruži Ukrajini ekonomsku pomoć od 50 milijardi evra i vojnu pomoć od 500 miliona evra. Orban je izrazio skeptičnost prema ovoj pomoći, izražavajući sumnje u sposobnost Ukrajine da vojno pobedi Rusiju i predlažući preispitivanje politike EU prema Ukrajini.

Zvaničnici iz Kabineta Zelenskog i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razmatraju organizaciju formalnog sastanka između Zelenskog i Orbana, iako je Sijarto naglasio da bi sastanak trebalo organizovati samo ako postoji mogućnost pozitivnog ishoda.

Ova situacija dolazi neposredno pred predstojeći samit EU u Briselu, gde se očekuje da će se glasati o početku zvaničnih pregovora o članstvu Ukrajine u EU. Odluka o ovoj temi može biti odložena, prema izveštaju Rojtersa.