Donald Tramp odbio drugo svedočenje na suđenju za građansku prevaru

Donald Tramp odbio drugo svedočenje na suđenju za građansku prevaru

VestBivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u nedelju da neće svedočiti po drugi put na suđenju za građansku prevaru u Njujorku. Tramp je saopštio putem svoje platforme Truth Social da je već „VRLO USPEŠNO I ZAKLjUČNO“ svedočio prošlog meseca i da ne vidi potrebu da se ponovo pojavi.

Očekivalo se da će Tramp biti poslednji veliki svedok odbrane na suđenju po tužbi njujorške generalne tužiteljke Leticije Džejms. Ovo suđenje ima potencijal da ugrozi Trampov poslovni imperij i ima ozbiljne posledice po njegovu reputaciju.

Tramp je otkazao svoje svedočenje samo dan pre nego što je bio planiran da se ponovo pojavi na sudu. U svojoj objavi, Tramp je tvrdio da je već svedočio o svemu i da nema više šta da doda. Dodao je da ga smatraju žrtvom politički motivisanog gonjenja koje ima za cilj da ga spreči da ponovo osvoji predsedničku funkciju.

Prošlog meseca, kada je Tramp prvi put svedočio, to je trajalo oko 3½ sata, a tokom tog vremena često je bio prkosan, svađao se sa sudijom i osuđivao Džejmsa kao politički motivisanog protivnika. Suđenje se odvija zbog tužbe koju je Džejms podnela prošle godine tvrdeći da je Tramp obmanjivao banke i osiguravajuće kompanije kako bi naduvao svoje bogatstvo na finansijskim izveštajima.

Očekuje se da će sudija doneti odluku o nekoliko ključnih pitanja, uključujući optužbe za zaveru i prevaru u osiguranju. Džejms traži kazne veće od 300 miliona dolara i zabranu poslovanja Trampu u Njujorku.