Savetnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana sastaju se da razgovaraju o pretnji iz Severne Koreje

Savetnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana sastaju se da razgovaraju o pretnji iz Severne Koreje

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan sastaće se u subotu sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegom u njihovim najnovijim trosmernim razgovorima o severnokorejskoj nuklearnoj pretnji i drugim regionalnim izazovima.

Sastanak u Seulu dolazi u trenutku kada su tenzije na Korejskom poluostrvu najveće u poslednjih nekoliko godina, dok severnokorejski lider Kim Džong Un ubrzava širenje svog nuklearnog i raketnog programa i razmeće se eskalirajućom nuklearnom doktrinom koja dozvoljava preventivnu upotrebu nuklearnog oružja. oružja.

Sjedinjene Države i njihovi azijski saveznici su odgovorili povećanjem vidljivosti svoje trilateralne bezbednosne saradnje u regionu i jačanjem svojih kombinovanih vojnih vežbi, koje Kim osuđuje kao probe invazije.

Američki i japanski zvaničnici rekli su da će trosmerni razgovori u subotu uključivati razgovore o nedavnom lansiranju svog prvog vojnog izviđačkog satelita od strane Severne Koreje, koji je Kim opisao kao ključan za praćenje vojnih aktivnosti SAD i Južne Koreje i povećanje pretnje od njegovih nuklearnih raketa.

Vašington, Seul i Tokio takođe su izrazili zabrinutost u vezi sa potencijalnim usklađivanjem naoružanja između Severne Koreje i Rusije. Oni brinu da Kim obezbeđuje preko potrebnu municiju kako bi pomogao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da vodi rat u Ukrajini u zamenu za rusku tehnološku pomoć da unapredi svoju nuklearnu vojsku.

Sastanak je usledio nakon što je Salivan u petak imao odvojene bilateralne razgovore sa direktorom kancelarije za nacionalnu bezbednost Južne Koreje Čo Tae-jongom i generalnim sekretarom sekretarijata za nacionalnu bezbednost Japana Takeom Akibom.

Salivan se sastao i sa predsednikom Južne Koreje Jun Suk Ieolom.

Na prijemu za Salivan i Akibu u petak, Ioon je rekao da je od ključne važnosti da tri zemlje nastave da grade na njegovom avgustovskom samitu sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i japanskim premijerom Fumiom Kišidom u Kemp Dejvidu, gde su obećale da će produbiti bezbednosnu i ekonomsku saradnju .

Predsednička kancelarija Južne Koreje saopštila je da je Salivan tokom svog bilateralnog sastanka sa Čoom u petak ponovo potvrdio snažnu posvećenost Sjedinjenih Država da odbrani svog saveznika pred severnokorejskim pretnjama.

Salivan je takođe izrazio podršku nedavnoj odluci Juga da delimično suspenduje međukorejski vojni sporazum iz 2018. o smanjenju graničnih tenzija, koji je uspostavio granične tampone i zone zabranjenih letova, kako bi se pojačao nadzor na frontu nad severom, saopštila je kancelarija.

Na sastanku jedan na jedan u petak, Čo i Akiba su razgovarali o jačanju trilateralne saradnje sa Vašingtonom i izgradnji šire „međunarodne solidarnosti“ za odgovor na nuklearni i raketni program Severne Koreje. Rekli su da to predstavlja pretnju „ne samo za Korejsko poluostrvo, već i za regionalnu i međunarodnu zajednicu u celini“, rekao je Seul.

Savetnici za nacionalnu bezbednost SAD, Južne Koreje i Japana su poslednji put održali trilateralni sastanak u junu u Tokiju.

Obraćajući se novinarima u četvrtak u Tokiju, Mira Rapp-Hooper, viši direktor Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće za istočnu Aziju i Okeaniju, rekla je da se očekuje da će tri savetnika za nacionalnu bezbednost razgovarati o pretnjama oružjem Severne Koreje i njenom nedavnom lansiranju satelita. On je rekao da će razgovarati i o „zajedničkim perspektivama“ zemalja o saradnji Pjongjanga i Moskve.

„Veoma smo zabrinuti zbog tehničke i političke saradnje DNRK-Rusije. Verujemo da saradnja između njih, na neki način širom spektra, ima potencijal da duboko destabilizuje u Indo-Pacifiku, kao i u drugim pozorištima“, rekao je Rap-Huper, koristeći inicijale zvaničnog imena Severne Koreje, Demokratska Narodna Republika Koreja.

Razgovori između savetnika za nacionalnu bezbednost u Seulu usledili su nakon što su se američki, južnokorejski i japanski nuklearni izaslanici sastali u Tokiju radi odvojenih razgovora o Severnoj Koreji.

Nuklearni izaslanici su podelili svoje procene o nedavnom lansiranju satelita Severne Koreje i razvoju oružja i razgovarali o načinima da se efikasnije reaguje na aktivnosti Severne Koreje na sajber krađi i druge nezakonite napore da se izbegne međunarodne sankcije predvođene SAD i finansira svoj program naoružanja, južnokorejski i japanski saopštila su ministarstva spoljnih poslova.

Južnokorejski obaveštajni zvaničnici rekli su da su Rusi verovatno pružili tehnološku podršku za uspešno lansiranje satelita Severne Koreje u novembru, koje je usledilo nakon dva neuspela lansiranja.

Severna Koreja je saopštila da je njen špijunski satelit prenosio snimke sa svemirskih prikaza ključnih lokacija u SAD i Južnoj Koreji, uključujući Belu kuću i Pentagon. Ali nije objavila nijednu od tih satelitskih fotografija. Mnogi spoljni stručnjaci dovode u pitanje da li je severni satelit dovoljno sofisticiran da pošalje vojno korisne slike visoke rezolucije.

Kim je obećao da će lansirati više satelita, rekavši da njegova vojska treba da stekne izviđačke sposobnosti zasnovane na svemiru.

Južnokorejski obaveštajni i vojni zvaničnici rekli su da je Severna Koreja možda poslala više od milion artiljerijskih granata Rusiji počevši od avgusta, nedeljama pre nego što je Kim otputovao na ruski Daleki istok na redak samit sa Putinom koji je izazvao međunarodnu zabrinutost oko potencijalnog sporazuma o oružju. I Moskva i Pjongjang demantovali su tvrdnje SAD i Južne Koreje o navodnom transferu oružja.