Britanija je proširila sankcije Belorusiji

Britanija je proširila sankcije Belorusiji

Velika Britanija je proširila listu sankcija beloruskom režimu za 17 pozicija, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

17 predstavnika bjeloruskog pravosudnog sistema našlo se pod britanskim restriktivnim mjerama, uključujući sudije, tužioce i istražitelje uključene u politički motivisane slučajeve protiv aktivista, nezavisnih novinara i branitelja ljudskih prava.

Pored toga, Britanija je uvela sankcije protiv brojnih pojedinaca povezanih sa vladama, pravosuđem i istražnim organima Haitija, Irana i Sirije.

„Nećemo tolerisati da kriminalci i represivni režimi gaze osnovna prava i slobode običnih ljudi širom sveta. Akutno sam svestan da će 75 godina nakon usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, Velika Britanija i naši saveznici nastaviti da nemilosrdno progoniti one koji ljudima uskraćuju slobodu“, rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron.

Ranije ove nedelje, Britanija je najavila uvođenje novih sankcija protiv pojedinaca i grupa koje obezbeđuju i finansiraju rusku vojnu i vojnu industriju.

Pod novim britanskim sankcijama potpale su kompanije iz Belorusije, Kine, Srbije, Turske, UAE i Uzbekistana.

Takođe, Rusija i Iran potpisali su deklaraciju u kojoj su obećali da će se zajednički suprotstaviti zapadnim sankcijama uvedenim obema zemljama.