Oko 3.300 kamiona u redu na poljsko-ukrajinskoj granici

Oko 3.300 kamiona u redu na poljsko-ukrajinskoj granici

Na poljsko-ukrajinskoj granici nalazi se oko 3.300 kamiona, a saobraćaj je blokiran na četiri punkta, izvestio je portparol Državne granične službe Andrij Demčenko, prenosi Ukrinform.

„Nažalost, situacija na ukrajinsko-poljskoj granici sa prolaskom kamiona nije se mnogo promenila. Nastavlja se blokada saobraćaja u četiri pravca. Od jutros, prema rečima naših poljskih kolega, u Poljskoj je oko 3.300 kamiona u redovima. ide ka Ukrajini“, rekao je Demčenko.

Prema njegovim rečima, najveći broj kamiona je ispred punkta Šehini (1.200) i punkta Rava-Ruska (oko 850). On je napomenuo da i na drugim destinacijama ima redova, ali su oni nešto manji.

Najteži saobraćaj i dalje se beleži u smeru Jahodin i Rava-Ruska. „Postoji veoma mali broj vozila koji dnevno prelaze granicu – i za izlazak iz Poljske i za ulazak u Poljsku“, rekao je Demčenko.

On je napomenuo da se intenzivniji saobraćaj beleži u pravcu Krakivec, ali nije intenzivniji kao pre 6. novembra.

„Prethodno je 1.200-1.300 kamiona svakodnevno prelazilo punkt Jahodin u oba smera, ali je tu granicu juče prešlo samo 160 kamiona“, naglasio je portparol.

Prema njegovim rečima, poljski blokeri dozvoljavaju humanitarnim i drugim važnim teretima da pređu granicu, ali je nemoguće reći da svi oni mogu nesmetano da pređu granicu.

Demčenko je napomenuo da su pregovori sa poljskom stranom u toku. Kako je napomenulo Ministarstvo za infrastrukturu, sa poljskom stranom razgovarano je o nekim pitanjima za deblokadu saobraćaja duž cele deonice granice sa Poljskom“, dodao je on.

Kako je preneo Ukrinform, poljski prevoznici su 6. novembra započeli blokadu kamionskog saobraćaja u blizini tri najveća kontrolna punkta na granici sa Ukrajinom: Korčova-Krakivec, Hrebene-Rava-Ruska i Dorohusk-Jahodin. Među glavnim zahtevima je vraćanje prakse dozvola za ukrajinske prevoznike, koja je sporazumom sa EU ukinuta do 30. juna 2024. Demonstranti traže raskid sporazuma i vraćanje režima dozvola od 1. januara.

Poljski farmeri su se 23. novembra pridružili protestu i počeli da blokiraju saobraćaj kamiona na kontrolnom punktu Medika-Šehini kod Pšemisla.

Slovački savez prevoznika počeo je 1. decembra u 16:05 da blokira saobraćaj kamiona preko kontrolnog punkta Višne Nemecke na granici sa Ukrajinom.

Od jutra 5. decembra, kamionski saobraćaj preko kontrolnog punkta Višne Nemecke bio je deblokiran.