Pobunjenici u Kongu zauzimaju ključnu ispostavu na istoku dok se mirovne snage povlače i borbe se intenziviraju

Pobunjenici u Kongu zauzimaju ključnu ispostavu na istoku dok se mirovne snage povlače i borbe se intenziviraju

Naoružani pobunjenici zauzeli su u četvrtak grad u istočnom Kongu nakon nasilnog sukoba sa vojskom, koja je preuzela proširenu ulogu dok se mirovne snage povlače iz regiona bogatog mineralima i sukobima.

Vojni zvaničnici i stanovnici Mušakija rekli su Asošiejted presu da su militanti M23 prodrli u grad i zauzeli ključne vojne ispostave, zbog čega su mnogi pobegli.

Borbe i dalje traju“, rekla je stanovnica Sabimana Aleksis za AP. „Stanovnici se masovno sele.“

M23 je velika i moćna pobunjenička grupa koja deluje u blizini granice Konga sa Ruandom, regionom bogatom mineralima gde su naoružane grupe dugo vodile kampanje nasilja i optužene za masovna ubistva. Grupa navodno ima podršku susedne Ruande, iako ta zemlja negira veze.

Mushaki je ključno transportno čvorište koje utire put do većih gradova u regionu Kivu u istočnom Kongu. Zamenjivala je ruke između pobunjenika i vojske tokom celog sukoba, a tek u februaru.

Najnovija runda borbi dolazi dok se nacija od 100 miliona ljudi priprema za izbore kasnije ovog meseca, a predsednik Feliks Čisekedi traži od birača još jedan mandat. Izbori neće biti održani u oblastima pogođenim nasiljem i raseljavanjem – jedno od mnogih pitanja koje su pokrenuli posmatrači koji dovode u pitanje sposobnost zemlje da održi fer i slobodne izbore.

M23, koji se uglavnom sastoji od kongoanskih etničkih Tutsija, bio je neaktivan skoro deceniju pre nego što se ponovo pojavio 2021. Od tada se često sukobljavao sa vladinim snagama i mirovnim snagama Ujedinjenih nacija, koje bi trebalo da se postepeno povlače iz Konga na zahtev vlade.

Olivije Mungviko, portparol grupe civilnog društva fokusirane na angažovanje mladih u obližnjem gradu Sake, rekao je da su se vojnici i grupe za samoodbranu predvođene dobrovoljcima koje se bore uz njih sukobile do 10 sati.

Stanovnici su čuli kako bombe padaju iz aviona u obližnjim selima, rekao je Mungviko.

Potpukovnik Njike Kaiko Guillaume potvrdio je da je vojska koristila svoje vazdušne snage za napad na pobunjenike pre nego što su uspeli da se infiltriraju u Mušaki.

„U procesu smo da ih obuzdamo u brdima“, rekao je on. „Strategije koje se postavljaju su dizajnirane da spreče kolateralnu štetu našem stanovništvu.

Ofanziva M23 dolazi tokom tekućih borbi koje su izazvale dalje raseljavanje otkako je prekinut prekid vatre u novembru 2022. Čini se da su mirovni napori zastali. Nova runda borbi takođe dolazi usred pitanja o dugoročnoj stabilnosti regiona dok kongoanski lideri u Kinšasi guraju regionalne i međunarodne mirovne snage da se povuku. Regionalne snage oficira iz istočnoafričkih zemalja počele su u nedelju da napuštaju Gomu — glavni grad Severnog Kivua.

Kako su se borbe intenzivirale ove nedelje, šef mirovne misije Ujedinjenih nacija je pojačao zabrinutost i obećao da će stati uz vojsku. Bintou Keita je rekao da će mirovne snage učiniti sve da osiguraju zaštitu civila.