Imunoterapija poboljšava preživljavanje kod metastatskog ili rekurentnog raka grlića materice

Imunoterapija poboljšava preživljavanje kod metastatskog ili rekurentnog raka grlića materice

Objavljeni u The Lancet, rezultati randomizovane faze III BEATcc akademskog ispitivanja (ENGOT-Ck10/GEICO 68-C/JGOG1084/GOG-3030) pokazuju da dodavanje inhibitora imunološke kontrolne tačke atezolizumaba standardu nege uz bevacizumab i hemioterapiju bez progresa značajno poboljšava preživljavanje i ukupno preživljavanje kod pacijenata sa metastatskim ili rekurentnim karcinomom grlića materice koji nisu kandidati za hiruršku intervenciju i/ili radioterapiju.

Pacijenti sa metastatskim ili rekurentnim karcinomom grlića materice koji nisu podložni kurativnoj operaciji i/ili radioterapiji imaju lošu prognozu sa ograničenim mogućnostima lečenja. Tretman prve linije u ovom okruženju sastoji se od kombinovane hemoterapije cisplatin/paklitaksel plus antiangiogenog agensa bevacizumaba. Ova terapijska strategija je odobrena na osnovu rezultata prethodne faze III Ginekološke onkološke grupe (GOG) 240 ispitivanja koja su pokazala medijanu ukupnog preživljavanja (OS) od 17 meseci i preživljavanja bez progresije bolesti (PFS) od 8,2 meseca.

Režija: Ana Oaknin, glavni istraživač Grupe za ginekološke maligne bolesti Instituta za onkologiju Val d’Hebron (VHIO), medicinski onkolog u Univerzitetskoj bolnici Val d’Hebron (HUVH) i istraživač španske grupe za istraživanje raka jajnika (GEICO), otvoreno akademsko ispitivanje faze III BEATcc (ENGOT-Ck10/GEICO 68-C/JGOG1084/GOG-3030) je dizajnirano da proceni dodavanje inhibitora PD-L1 kontrolne tačke atezolizumaba standardu nege uz hemoterapiju prve linije plus bevacizumab— bez obzira na status PD-L1—u odnosu na samo standardnu terapiju.

Ova međunarodna studija, čiji su rezultati sada objavljeni u The Lancet, uključila je 410 prethodno nelečenih pacijenata sa metastatskim (stadijum IVB) ili rekurentnim karcinomom grlića materice koji nisu podložni kurativnoj hirurgiji/zračenju, a koji su randomizovani 1:1 na standardnu terapiju ili kombinaciju sa dodatak atezolizumaba.

„U proseku praćenja od 35 meseci, medijan ukupnog preživljavanja kod pacijenata lečenih kombinacijom atezolizumaba i standardne terapije bio je 32,1 mesec u odnosu na 22,8 meseci u kontrolnoj ruci. Ovo značajno poboljšanje je bez presedana u ovom okruženju,“ kaže Ana Oaknin, glavni autor i glavni istraživač ove studije.

„Dok je odobrenje trenutnog standarda nege zasnovano na rezultatima prethodne GOG 240 studije, dvogodišnja stopa preživljavanja bila je manja od 40%. Privremeni rezultati OS ove studije pokazuju dvogodišnju stopu preživljavanja od 60 % kod pacijenata koji su primali atezolizumab plus bevacizumab i dublet hemoterapije.“

Istraživači BEATcc studije su takođe primetili značajno poboljšane rezultate PFS. Medijan PFS je bio 13,7 meseci kod pacijenata lečenih eksperimentalnom kombinacijom i 10,4 meseca u kontrolnoj grupi.

„S obzirom na uticaj na sveukupno preživljavanje, i na osnovu procene različitih regulatornih organa i sistema nadoknade zdravstvene zaštite, dodavanje atezolizumaba standardnoj terapiji bevacizumabom i hemoterapijom trebalo bi da se razmatra kao nova opcija lečenja prve linije za pacijente sa metastatskim ili rekurentni rak grlića materice“, zaključuje Oaknin.