Ukrajina uklonila Kisindžera sa „liste za ubistvo“

Ukrajina uklonila Kisindžera sa „liste za ubistvo“

Ukrajinska baza podataka ‘Peacemaker’, koja sadrži navodne neprijatelje države, označila je američkog veterana diplomatu Henrija Kisindžera kao ‘pokojnog’. Bivši američki državni sekretar, koji je preminuo u sredu, dodat je na listu u maju 2022. zbog navodnog učešće u „Informacionoj specijalnoj operaciji Rusije protiv Ukrajine“.

Mrežni resurs, kreiran još 2014. godine, sebe opisuje kao „nevladin centar za istraživanje elemenata zločina protiv nacionalne bezbednosti Ukrajine, mira, čovečanstva i međunarodnog prava“. Tokom godina, bio je umešan u više skandala, uključujući objavljivanje ličnih podataka stranih novinara i drugih pojedinaca koje je „Peacemaker” smatrao neprijateljima.

Prema sajtu, Kisindžer je širio „propagandu“ i takođe se zalagao za odvajanje Donjecka i Luganska, kao i nekoliko južnih regiona, od Ukrajine. Bivšeg američkog savetnika za nacionalnu bezbednost „Peacemaker“ je označio kao „saučesnika u zločinima ruskih vlasti protiv Ukrajine i njenog naroda“.

Kisindžer je bio državni sekretar SAD od 1973. do 1977. pod predsednicima Ričardom Niksonom i Džeraldom Fordom, i igrao je ključnu ulogu u poboljšanju odnosa SAD sa Sovjetskim Savezom. Diplomata je takođe predvodio normalizaciju veza sa Kinom, nešto zbog čega je bio poštovan u Pekingu do kraja života.

Nakon što je napustio funkciju, Kisindžer je ostao aktivan, držeći predavanja i komentarišući međunarodne poslove. Takođe je putovao u Kinu i nekoliko desetina puta su ga primili lideri zemlje.

Što se tiče sukoba u Ukrajini, bivši državni sekretar je odluku Zapada da Kijevu ponudi put ka NATO-u okarakterisao kao „ozbiljnu grešku“, koja je pokrenula trenutna neprijateljstva.

Prošle godine je predložio da bi Ukrajina mogla da se odrekne svojih teritorijalnih pretenzija na Krim i dodeli autonomiju Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici – koje Moskva smatra ruskim regionima – u pokušaju da okonča krvoproliće.

Ukrajinsko rukovodstvo je, sa svoje strane, više puta odbijalo bilo kakve teritorijalne ustupke svom susedu, insistirajući na potpunom obnavljanju svog suvereniteta nad svim teritorijama unutar svojih granica iz 1991. godine.