GERB je uobičajena indikacija za revizijsku barijatrijsku hirurgiju

GERB je uobičajena indikacija za revizijsku barijatrijsku hirurgiju

Za pacijente koji su bili podvrgnuti barijatrijskoj operaciji gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB), revizijska operacija je uobičajena i uglavnom se izvodi sa Rouk-en-I gastričnom bajpasom (RIGB), prema studiji objavljenoj na internetu 31. oktobra u Hirurškoj endoskopiji.

Sarah MacVicar, MD, iz bolnice Univerziteta Alberta u Edmontonu, Kanada, i kolege su sproveli retrospektivnu kohortnu studiju koja je uključivala pacijente kojima je bila potrebna revizijska operacija za GERB 2020. koristeći registar za akreditaciju metaboličke i barijatrijske hirurgije i program za poboljšanje kvaliteta.

Istraživači su otkrili da je 4.412 pacijenata zahtevalo revizijsku operaciju za GERB, što predstavlja 24 procenta svih procedura konverzije. Pacijenti su podvrgnuti rukavnoj gastrektomiji kao prvobitnoj operaciji u većini slučajeva (80,1 odsto). Za 84,4 odsto pacijenata, reviziona hirurgija je bila RIGB. Sve u svemu, 11,9 odsto pacijenata je imalo velike komplikacije, a 0,23 odsto pacijenata je umrlo u roku od 30 dana od revizijske operacije.

Kod 31 i 38 pacijenata (0,70 odnosno 0,86 procenata), respektivno, curenje anastomoze i gastrointestinalno krvarenje bili su glavne komplikacije. Operativna dužina, preoperativna upotreba antacida i RIGB bili su prediktori velikih komplikacija u multivarijabilnim analizama.

„Buduće studije treba da budu usmerene ka boljem zajedničkom donošenju odluka sa pacijentima kako bi se smanjio teret barijatrijskih revizionih procedura povezanih sa GERB-om“, pišu autori.