Psihijatrijski komorbiditet povećava rizik od šizofrenije kod mladih pacijenata sa ADHD-om

Psihijatrijski komorbiditet povećava rizik od šizofrenije kod mladih pacijenata sa ADHD-om

Prisustvo psihijatrijskog komorbiditeta kod mladih pacijenata sa poremećajem pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) povezano je sa većim rizikom za dijagnozu šizofrenije, prema studiji objavljenoj na internetu 30. novembra u JAMA Network Open.

Soo Min Jeon, Ph.D., Ph.D., sa Nacionalnog univerziteta Jeju u Južnoj Koreji, i kolege su procenili rizik za dijagnosticiranje šizofrenije kod dece i adolescenata sa ADHD-om. Analiza je obuhvatila 211.705 dece i adolescenata (uzrasta od 5 do 19 godina) kojima je dijagnostikovan ADHD u periodu od 2010. do 2018. godine.

Istraživači su otkrili da pacijenti sa psihijatrijskim komorbiditetom imaju značajno veći rizik da im se dijagnostikuje šizofrenija od onih bez (prilagođeni odnos opasnosti, 2,14) na način doza-odgovor. Nekoliko individualnih psihijatrijskih poremećaja bilo je povezano sa incidentnom šizofrenijom, uključujući poremećaj autističnog spektra, intelektualnu nesposobnost, poremećaj tikova, depresiju i bipolarni poremećaj. Tri četvrtine pacijenata (73,8 odsto) bez psihijatrijskih komorbiditeta iskusilo je pojavu drugih psihijatrijskih poremećaja pre razvoja šizofrenije.

„Ovi nalazi su istakli značaj pažljivog praćenja psihijatrijskih komorbiditeta kod pacijenata sa ADHD-om kako bi se efikasno ublažio teret šizofrenije“, pišu autori.