Plaža dagnji: Belgijski recept za borbu protiv erozije

Plaža dagnji: Belgijski recept za borbu protiv erozije

Belgijske dagnje već dugo zadovoljavaju gladne goste, ali je sada u toku eksperiment da se vidi da li mogu da zaštite i belgijsku obalu Severnog mora.

Recept više ne uključuje čorbu od belog vina i činiju slanog pomfrita, već barijeru podvodnog grebena koja skreće struje sa peščane obale.

Pre šest godina, dva flamanska naučna instituta udružila su snage sa uzgajivačima dagnji ​​u eksperimentu na plaži La Pan.

Biolozi su sada otkrili obećavajuće rezultate i nadaju se da će privući državna sredstva za razvoj grebena u većem obimu duž obale od 40 kilometara.

Ideja bi bila da se kablovi protežu duž odvoda između plitkih priobalnih voda i Severnog mora, na kojima školjke koje se prirodno šire mogu da naprave svoj dom.

Snažne struje uzbuđuju pesak u ovom srednjem području, ali nakupine dagnji ​​koje rastu na vertikalnim užadima mogu poremetiti njihovu snagu dok počnu da grade živu barijeru.

A kada gomila postane preteška za veštačku strukturu, padaju u grudvice na morsko dno, šireći novi prirodni ekosistem koji će obezbediti dugoročnu zaštitu.

„Oko dagnji ​​se razvija stanište za sve vrste živih bića“, objasnila je Aleksija Semeraro, istraživač na ILVO institutu za poljoprivredu i ribolov.

„Biogeni greben“ će stabilizovati sedimente koji su bili suspendovani u uzburkanim vodama, ograničavajući eroziju, kao i obezbeđujući biodiverzitetnije stanište.

„Protiv jakih oluja, koje se češće dešavaju sa klimatskim promenama, moramo da imamo portfelj rešenja“, kaže Tomas Sterks, iz belgijske multinacionalne kompanije DEME.

DEME, koji nudi sanaciju životne sredine, jaružanje i izgradnju na moru, sada pomaže naučnicima da izgrade „linije podvodne biološke zaštite“.

Grebeni neće zameniti posao punjenja belgijskih plaža pošiljkama peska, ali bi mogli da pomognu u ublažavanju ekstremnih olujnih talasa izazvanih klimatskim promenama.

„Želimo da obnovimo ceo ekosistem, celom ekosistemu treba pomoći da može da izdrži ekstremne oluje“, rekao je Sterks.

„Biogeni grebeni su oruđe za dodavanje obalskom ekosistemu… prva linija odbrane.“

Ispred La Pana, popularnog odmarališta i mesta lepote iza kojeg stoje dine u blizini francuske granice, srušile su se bove i nosači koji su držali mrežu kablova na mestu od 2017.

Nadamo se da će greben ispod ostati kao temelj prirode da brani obalu, klasifikovanu kao prirodni rezervat.

A u Ostendeu, morski biolozi rade na novim planovima za raspoređivanje morskih algi, morske trave i peščanih crva u novim prirodnim tampon zonama kako bi dodatno ojačali ovo područje.