Predsednik Južne Koreje razgovaraće o trgovini, tehnologiji i odbrani u državnoj poseti Velikoj Britaniji

Predsednik Južne Koreje razgovaraće o trgovini, tehnologiji i odbrani u državnoj poseti Velikoj Britaniji

Lideri Britanije i Južne Koreje nastojaće da ojačaju trgovinske i odbrambene veze između svojih zemalja tokom državne posete Velikoj Britaniji predsednika Jun Suk Jela, piše AP.

Ioon je u ponedeljak sleteo na aerodrom Stansted u blizini Londona. Britanija se nada da će njegova formalna trodnevna poseta pomoći da se učvrsti „indo-pacifički zaokret“ u njenoj spoljnoj i trgovinskoj politici.

Za to vreme, predsednik će biti počašćen i kraljevskom i diplomatskom pompom, uključujući svečani doček sa vojnom počasnom gardom, priliku da se obrati parlamentu i državni banket koji priređuje kralj Čarls III u Bakingemskoj palati.

Takođe je planirano da održi razgovore sa premijerom Rišijem Sunakom koji se fokusiraju na trgovinu, tehnologiju i odbranu. Dve zemlje će zvanično pokrenuti razgovore o „nadograđenom“ sporazumu o slobodnoj trgovini koji bi zamenio njihov sadašnji sporazum, koji u velikoj meri replicira aranžmane koje je Velika Britanija imala pre nego što je napustila Evropsku uniju.

Britanija je započela trgovinske pregovore sa nekoliko zemalja otkako je izašla iz EU 2020. godine, iako je finalizirala sporazume samo sa Australijom i Novim Zelandom. Velika Britanija se takođe pridružila Sveobuhvatnom i progresivnom transpacifičkom partnerstvu, ili CPTPP, azijsko-pacifičkom trgovinskom bloku koji uključuje Japan i 10 drugih zemalja.

Očekuje se da će Sunak i Ioon potpisati sporazum koji pokriva saradnju u oblasti odbrane i tehnologije, uključujući veštačku inteligenciju. Britanija je bila domaćin prvog međunarodnog samita o AI bezbednosti ovog meseca, a Južna Koreja namerava da održi sledeći događaj sledeće godine.

Britanija takođe planira da investira u južnokorejsku proizvodnju poluprovodnika kao deo međunarodnih napora da se diversifikuje snabdevanje ključnih računarskih komponenti. Mnogi od naprednih čipova se proizvode na Tajvanu, a pandemija koronavirusa i sve snažnija Kina povećali su zabrinutost oko buduće ponude.

Dvojica lidera će takođe unaprediti saradnju u oblasti odbrane, uključujući zajedničke pomorske patrole za sprovođenje sankcija UN protiv Severne Koreje.

Sunak je rekao da će sporazumi postignuti tokom Ioonove posete „podsticati investicije, podstaći trgovinu i izgraditi prijateljstvo koje ne samo da podržava globalnu stabilnost, već štiti naše interese i traje test vremena“.