Stručnjaci upozoravaju zašto moramo da prestanemo da lečimo bol u leđima opioidima

Stručnjaci upozoravaju zašto moramo da prestanemo da lečimo bol u leđima opioidima

Najnovije istraživanje, objavljeno u medicinskom časopisu Lancet, pokazuje da opioidi, poput oksikodona, nisu efikasni u ublažavanju akutnih bolova u donjem delu leđa i vratu. Ova otkrića postavljaju pitanje opravdanosti čestog propisivanja opioida za ove vrste bolova.

Studija, koja je obuhvatila 347 učesnika, nasumično je dodelila pacijentima opioidne lekove ili placebo, prateći njihove rezultate tokom šest nedelja. Rezultati su pokazali da opioidi nisu pružili bolje ublažavanje bolova u poređenju sa placebo grupom, a takođe su izazvali i neželjene efekte poput mučnine, zatvora i vrtoglavice.

Osim toga, pacijenti koji su uzimali opioide prijavili su nešto jači bol nakon godinu dana, ukazujući na potencijalnu dugoročnu štetu povezanu s ovim lekovima. Ovi rezultati ukazuju na potrebu za promenom prakse u propisivanju opioida za bolove u leđima i vratu.

Iako su opioidi često korišćeni za ublažavanje bolova, posebno u SAD-u, gde je epidemija zloupotrebe opioida postala ozbiljan problem, nova istraživanja ukazuju na ograničenu efikasnost ovih lekova i naglašavaju potrebu za alternativnim pristupima lečenju bolova u donjem delu leđa i vratu.