Nezakoniti policijski upadi u prostorije D Express: UG poslala pismo međunarodnim organizacijama

Nezakoniti policijski upadi u prostorije D Express: UG poslala pismo međunarodnim organizacijama

United Grupa pozvala je sve relevantne međunarodne organizacije i institucije da bezrezervno osude nelegalan napad na privatnu svojinu i da pozovu vlasti u Srbiji da prekinu praksu zloupotrebe javnih institucija radi razračunavanja sa nezavisnim poslovnim subjektima kao i da počnu da se ponašaju u skladu sa zakonom i evropskim standardim prema kojima navodno ima aspiracije.

Šesnaesti novembar ove godine predstavlja novi stepenik u upornom i dugotrajnom urušavanju vladavine prava, slobode poslovanja i pravne sigurnosti u Srbiji, istakla je United Grupa u pismu koje je poslala evropskim institucijama i međunarodnim organizacijama.

Tokom očigledne zloupotrebe vlasti Uprava kriminalističke policije (UKP) je, van svake pravne procedure i bez najave, sudskog naloga ili objašnjenja, upala u poslovne prostorije kurirske službe D Express koja je deo United Grupe, naveli su.

„D Express je vodeća kurirska služba u Srbiji koju je United Grupa kupila 2021. godine. Takođe, zajedno sa drugim privatnim kurirskim službama preuzela je dostavu pošiljki Pošta Srbije dok joj je njeno poslovanje suspendovano . Danima su provladini tabloidi sprovodili prljavu kampanju, napadajući United grupu i njenog osnivača Dragana Šolaka bez osnova u pokušaju da se opravdaju sve lošiji uslovi rada poštanskih radnika i njihov štrajk. Taj štrajk je uzrok velikih zastoja u dostavi pošiljki i značajne nervoze javnosti u Srbiji“, navodi se u pismu United Grupe.

Kako se ističe, nedavno je predsednik Vučić tokom televizijskog nastupa podržao negativnu kampanju i umesto da objasni zašto su vlasti nelegalno upale u poslovne prostorije D Expressa, on je više puta uvredio Šolaka nazivajući ga kriminalcem i optužujući ga da želi da uništi državne resurse i kompanije.

Ovo je najnoviji napad u uspostavljenoj politici koju je vlada usmerila protiv United grupe, njenih filijala i poslovanja. To pokazuje degradaciju nezavisnosti javnih institucija i pogoršanje vladavine prava u Srbiji, navode u pismu.