Zelenski je uveo sankcije protiv 108 ljudi, 37 ruskih grupa

Zelenski je uveo sankcije protiv 108 ljudi, 37 ruskih grupa

Predsednik Vladimir Zelenski sankcionisao je 37 ruskih grupa i 108 ljudi, uključujući bivšeg premijera i bivšeg ministra obrazovanja, i rekao da ima za cilj da se bori protiv otmice dece iz Ukrajine tokom rata i drugog „ruskog terora“.

„Pojačavamo pritisak naše države na njih i svako od njih mora da odgovara za ono što su uradili“, rekao je on u svom noćnom video obraćanju u subotu, nakon što je njegova kancelarija izdala odgovarajuće uredbe sa njegovim potpisom.

Zelenski nije povezivao određene pojedince ili grupe sa određenim prestupima. Dekreti su pokazali niz od desetogodišnjih kazni za pojedince i petogodišnjih kazni protiv neprofitnih grupa, uključujući i onu koja se na engleskom zove „Ruska dečja fondacija“.

Zelenski je u svom obraćanju rekao da se na listi nalaze „oni koji su umešani u otmicu i deportaciju ukrajinske dece sa okupirane teritorije“ i pojedinci koji „na različite načine pomažu ruskom teroru protiv Ukrajine“.

Neki od novosankcionisanih ljudi, među kojima su mnogi i sa ruskim državljanstvom, ranije su kažnjavani posebnim ili sličnim kaznama.

Među njima su bili Dmitro Tabačnik, bivši ministar obrazovanja i nauke kome je u februaru oduzeto ukrajinsko državljanstvo, i bivši premijer Nikolaj Azarov.

Sa bivšim predsednikom Viktorom Janukovičem, Azarov je ranije imao zamrzavanje imovine i imovine između ostalih kazni. Dvojica muškaraca pobegla su iz Ukrajine u Rusiju 2014. nakon gušenja uličnih protesta u kojima je poginulo više od 100 demonstranata u Kijevu.

Među ostalim pojedincima koji su kažnjeni u subotu bili su Sergej Aksjonov, šef Krima kojeg je postavila Rusija, i Leonid Pasečnik, koga je Putin postavio za šefa Luganska, regiona na istoku Ukrajine koji je Rusija anektirala 2022. godine.

Sankcionisane ruske grupe uključivale su nekoliko čija imena ili veb stranice ukazuju da rade sa decom.

Jedna sankcionisana grupa nosila je ime Kvartal Lui, što se podudara sa organizacijom sa veb-stranicom na kojoj se navodi da je njen osnivač komesarka za prava deteta Marija Lvova-Belova, koju je Kijev i sam sankcionisao u oktobru 2022.

Međunarodni krivični sud u Hagu izdao je ovog meseca nalog za hapšenje Lvove-Belove, zajedno sa predsednikom Vladimirom Putinom, optužujući ih za ratni zločin deportacije dece iz Ukrajine.

Nova lista Zelenskog sankcionisala je i izvršnu direktorku Kvartal Lui Sofiju Lvovu-Belovu. Njena starija sestra, Marija Lvova-Belova, rekla je da su deca odvođena da bi ih sklonila od nasilja i negirala je da je počinila bilo kakav ratni zločin.

Kijev kaže da je oko 20.000 dece prebačeno u Rusiju ili teritoriju pod ruskom kontrolom bez saglasnosti porodice ili staratelja, što, kako kaže, predstavlja ratni zločin koji ispunjava definiciju genocida iz sporazuma UN.

Univerzitet Jejl objavio je u četvrtak istraživanje u kojem se navodi da je više od 2.400 dece starosti između šest i 17 godina takođe odvedeno u 13 ustanova širom Belorusije koja je saveznica Rusije.

U izveštaju grupe koja dobija sredstva od američkog Stejt departmenta navodi se da su transport preko ruske teritorije do njenog zapadnog suseda „u krajnjoj liniji koordinisani“ između Putina i beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Ukazima Zelenskog potvrđena je odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu da uvede sankcije sa nizom kazni uključujući blokiranje imovine, trgovine, tranzita, lizinga, uklanjanje kapitala, kupovinu zemljišta i druge finansijske i ekonomske aktivnosti.