Direktor bolnice na Haitiju kaže da je banda upala i uzela stotine žena i dece kao taoce

Direktor bolnice na Haitiju kaže da je banda upala i uzela stotine žena i dece kao taoce

Teško naoružana banda upala je u sredu u bolnicu na Haitiju i uzela za taoce stotine žena, dece i novorođenčadi, rekao je direktor medicinskog centra koji je preko društvenih mreža zatražio pomoć.

Jose Ulisse, osnivač i direktor bolničkog centra Fontaine u sirotinjskoj četvrti Site Soleil u glavnom gradu Port-o-Prensa, potvrdio je incident u kratkoj razmjeni poruka sa agencijom Asošiejted pres. „U velikim smo poteškoćama“, rekao je on.

Nisu odmah dostupni dodatni detalji, a nije jasno zašto su napadači uzeli pacijente za taoce. Ulisse nije odgovorio na dalja pitanja za komentar.

Bolnica se smatra oazom i spasom u zajednici koju su preplavile bande koje su pokretale sve nasilnije napade jedni na druge, a civile koji žive u Cite Soleil rutinski su silovali, tukli ili ubijali.

Ulis je identifikovao odgovorne kao članove bruklinske bande, koju predvodi Gabrijel Žan Pjer, najpoznatiji kao „Ti Gabrijel“. Žan-Pjer je takođe vođa moćnog saveza bandi poznatog kao G-Pep, jedne od dve rivalske koalicije na Haitiju.

Bruklinska banda ima oko 200 članova i kontroliše određene zajednice unutar Cite Soleila, uključujući Bruklin. Oni su uključeni u iznudu, otmicu robe i opšte nasilje nad civilima, navodi se u nedavnom izveštaju UN.

„G-Pep koalicija i njeni saveznici snažno su ojačali saradnju i diverzifikovali svoje prihode, posebno otmicom za otkup, što im je omogućilo da ojačaju svoj borbeni kapacitet“, navodi se u izveštaju.

Kada je Asošiejted pres posetio bolnički centar Fontaine ranije ove godine, Ulis je u intervjuu rekao da su ga bande ranije dva puta gađale lično.

Bande širom Haitija su nastavile da postaju sve moćnije od ubistva predsednika Žovenela Moisa u julu 2021. godine, a broj kidnapovanja i ubistava stalno raste.

Ranije ove godine, najmanje 20 naoružanih članova bande upalo je u bolnicu koju vode Lekari bez granica i otelo pacijenta iz operacione sale. Zločinci su dobili pristup nakon lažiranja hitnog slučaja opasnog po život, saopštila je organizacija, piše AP.