Bolje zdravlje srca može poboljšati kognitivno zdravlje kod dece

Bolje zdravlje srca može poboljšati kognitivno zdravlje kod dece

Prema novom istraživanju, deca osnovnoškolskog uzrasta sa boljim kardiovaskularnim zdravljem mogu imati bolju kognitivnu funkciju.

Naučnici sve više razmatraju vezu uma i tela, uključujući i to kako zdravlje srca može uticati na funkciju mozga. Prethodne studije odraslih povezale su loše kardiovaskularno zdravlje sa većim rizikom od kognitivnog pada, ali bilo je malo istraživanja o tome kako zdravlje srca utiče na mlade mozgove.

Novo istraživanje analiziralo je zdravstvene podatke 987 dece, uzrasta 11 i 12 godina, iz 21 grada u SAD. Deca su učestvovala u studiji Adolescent Brain Cognitive Development, najvećoj dugotrajnoj studiji razvoja mozga i zdravlja dece u Sjedinjenim Državama.

Istraživači su merili kardiovaskularno zdravlje učesnika koristeći alat poznat kao Life’s Essential 8, kontrolnu listu za poboljšanje i održavanje kardiovaskularnog zdravlja. Na listi koju je razvilo Američko udruženje za srce, lista uključuje zdravu ishranu, ne pušenje, fizičku aktivnost, dovoljno sna, održavanje zdrave težine i kontrolu krvnog pritiska, holesterola i šećera u krvi.

Istraživači su pogledali kako se rezultati kardiovaskularnog zdravlja dece poklapaju sa njihovim rezultatima iz sveobuhvatnog kognitivnog testa. Otkrili su da deca sa boljim kardiovaskularnim zdravstvenim ponašanjem – stavke kontrolne liste koje se odnose na ishranu, fizičku aktivnost, duvan i san – pokazuju nešto bolje izvršne kognitivne funkcije. To su kognitivne sposobnosti koje nisu u potpunosti razvijene do ranog odraslog doba i uključuju kontrolu impulsa, fokusiranje, planiranje unapred, rešavanje problema i multitasking.

Bolje ukupno kardiovaskularno zdravlje koje je uključivalo svih osam metrika takođe je bilo povezano sa višom izvršnom kognitivnom funkcijom.

„Poruka pedijatrima i kardiolozima je da ako vidite decu sa visokim krvnim pritiskom ili gojaznošću, važno je da pogledate i zdravlje njihovog mozga“, rekao je dr Augusto Cezar F. De Moraes, vodeći istraživač studije i docent. na odeljenju za epidemiologiju, ljudsku genetiku i nauku o životnoj sredini u Teksasu.

Nalazi, koji su predstavljeni u subotu u Filadelfiji na konferenciji American Heart Association Scientific Sessions 2023, smatraju se preliminarnim dok se puni rezultati ne objave u časopisu koji je recenzirao.

De Moraes je rekao da zbog dizajna studije nije mogla dokazati uzrok i posledicu. Rekao je da trenutno sprovodi dugoročne studije o tome koji kardiovaskularni faktori mogu pomoći u predviđanju boljeg kognitivnog zdravlja od detinjstva do adolescencije.

Dr Amanda Marma Perak, pedijatrijski kardiolog u Dečjoj bolnici En i Robert H. Luri u Čikagu, nazvala je ovo istraživanje „važnim prvim pokušajem“ u ispitivanju odnosa između kardiovaskularnog zdravlja i funkcije mozga kod mladih.

„Intuitivno, logično je da bi oni bili povezani – na primer, da zdrava ishrana sa puno povrća može podržati bolju pažnju i druge aspekte izvršne kognitivne funkcije u poređenju sa ishranom od prerađene hrane i jednostavnih šećera. Ali, ova studija pomaže u pružanju dodatnih dokaza da postoji veza i da ovo pitanje zaslužuje dalje proučavanje.“

Perak, koja nije bila uključena u novo istraživanje, služila je kao pedijatrijski stručnjak u komitetu za pisanje za prošlogodišnji izveštaj koji je predstavio Life’s Essential 8. Ona je pozvala na dugoročne pedijatrijske studije koje mere zdravlje srca i mozga, posebno studije koje se fokusiraju na strategije za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja dece i adolescenata.

Za sada, Perak je novo istraživanje nazvao „uzbudljivim novim otkrićem“ i rekao da ono podržava Life’s Essential 8 kao „odličan način da se fokusirate na poboljšanje ukupnog zdravlja vašeg deteta i značajan cilj za poboljšanje širokog spektra zdravstvenih ishoda kod pojedinaca različite starosti.“