Ministar spoljnih poslova Australije hvali bezbednost Tuvalua, pakt o migraciji

Ministar spoljnih poslova Australije hvali bezbednost Tuvalua, pakt o migraciji

Ministarka inostranih poslova Australije Peni Vong izjavila je u nedelju da je pakt o bezbednosti i migraciji potpisan sa Tuvaluom pokazao da je Australija „pravi, pouzdan“ regionalni partner, jer nastoji da se suprotstavi uticaju Kine u Pacifiku, piše Rojters.

Australija je u petak objavila bezbednosne garancije toj maloj državi pacifičkih ostrva da odgovori na vojnu agresiju, zaštiti je od klimatskih promena i podstakne migraciju.

Australija, saveznica Sjedinjenih Država, radi na tome da ojača svoj položaj u Pacifiku usred Kine u usponu, koja je nedavno unapredila bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima.

„Radi se o tome da Australija kaže regionu i Tuvaluu, mi smo istinski, pouzdani partner i kada kažemo da smo deo pacifičke porodice, to i mislimo“, rekao je Vong za Australian Broadcasting Corp, u vezi sa Tuvaluskim paktom.

Upitan da li je to povezano sa aktivnostima Kine u regionu, Vong je rekao: „Prepoznajemo da živimo u spornijoj regiji i moramo više da radimo da bismo bili partner po izboru, znamo to“.

Prema sporazumu, koji su na Kukovim ostrvima objavili australijski premijer Entoni Albaneze i njegov kolega iz Tuvalua Kausea Natano, Australija će takođe ispitati bezbednosne aranžmane Tuvalua sa drugim zemljama.

Albanez je pakt nazvao najznačajnijim sporazumom Australije sa jednom pacifičkom ostrvskom državom, dajući „garanciju da će Australija biti tamo na zahtev Tuvalua za bilo kakvu vojnu pomoć zasnovanu na bezbednosnim pitanjima“.

Tuvalu, sa oko 11.000 stanovnika, jedna je od samo 13 nacija koje održavaju zvanične diplomatske odnose sa Tajvanom, pošto Peking sve više napada Pacifik.

Kolekcija od devet nižih ostrva na sredini puta između Australije i Havaja, Tuvalu je jedna od najugroženijih zemalja na svetu od klimatskih promena i dugo je privukla međunarodnu pažnju na ovo pitanje.