Digitalna zdravstvena etika za preciznu medicinu u palijativnom zbrinjavanju

Digitalna zdravstvena etika za preciznu medicinu u palijativnom zbrinjavanju

Novi članak u časopisu OMICS: Časopis za integrativnu biologiju ispituje etičke, jednakopravne i društvene/relacione implikacije digitalnih zdravstvenih tehnologija za preciznu medicinu u nezi na kraju života.

John Noel Viana, Ph.D., sa Australijskog nacionalnog univerziteta, i koautori posebno procenjuju implikacije dva precizna zdravstvena modaliteta: 1) integrisana sistemska biologija/multi-omika analiza za prognozu bolesti; i 2) digitalne zdravstvene tehnologije za praćenje i komunikaciju zdravstvenog stanja. Istraživači daju 10 preporuka kako bi se osiguralo da se precizne zdravstvene tehnologije razvijaju, testiraju i implementiraju etički, inkluzivno i pravedno.

„Sve u svemu, precizne zdravstvene tehnologije mogu da dopune ‘topli dodir’ ili empatičan pristup usredsređen na osobu, koji nudi palijativno zbrinjavanje, ako su razvijene na inkluzivan način koji uzima u obzir perspektive više zainteresovanih strana“, navode autori. „Pored toga, programeri i istraživači moraju biti svesni povezanih etičkih i prevodilačkih problema i imaju za cilj da budu transparentni u vezi sa njima i da ih ublaže.“

„Ova analiza naglašava digitalno zdravlje i preciznu/personalizovanu medicinu u palijativnom zbrinjavanju. Ona otkriva etičku, pravednu i društvenu dimenziju u ovom novom ukrštanju multi-omičkih tehnologija sa digitalnom preciznom medicinom. Pozdravljam buduće rukopise o kritički informisanim interdisciplinarnim studijama digitalne medicine. zdravlje i omika vođena preciznost/personalizovana medicina za recenziju u časopisu“, kaže Vural Ozdemir, MD, Ph.D., DABCP, MA glavni urednik OMICS-a.