Navijači Borusije Dortmund bacaju lažni novac u znak protesta zbog planiranih reformi UEFA Lige šampiona

Navijači Borusije Dortmund bacaju lažni novac u znak protesta zbog planiranih reformi UEFA Lige šampiona

Navijači Borusije Dortmund izrazili su svoj snažan protest protiv planiranih reformi takmičenja UEFA tokom utakmice Lige šampiona protiv Njukasla u utorak. Njihov demonstrativni čin uključivao je bacanje lažnog novca i lažnih poluga zlata na teren, simbolizirajući svoje nezadovoljstvo planovima za promene u elitnom evropskom takmičenju.

Na tribinama stadiona, navijači su istakli ogroman transparent koji se prostirao gotovo duž celog jednog od golova. Na tom transparentu stajao je natpis: „Nije te briga za sport – sve do čega ti je stalo je novac!“ Ovaj izraz odražava stav mnogih navijača i zaljubljenika u fudbal da se fudbalska industrija sve više fokusira na profit, a manje na sportske vrednosti i fanove.

Osim transparenta, grupa navijača poznata kao Sudtribune Dortmund promovisala je veb stranicu www.nein-zur-cl-reform.de. Na ovoj veb stranici iznose svoje argumente protiv planiranih reformi takmičenja UEFA i objašnjavaju zašto su protiv ovih promena. Njihova glavna zabrinutost je da će reforme povećati broj utakmica u Ligi šampiona, što će dovesti do većih televizijskih prihoda. Međutim, oni tvrde da će ovakav pristup povećati profit saveza i klubova, dok će igrači, navijači i nacionalna takmičenja biti žrtvovani zarad finansijskog interesa.

UEFA planira proširenje broja učesnika i utakmica u Ligi šampiona u nameri da poveća prihode i privuče veću pažnju televizijskih gledalaca. Međutim, ovakvi potezi nailaze na otpor ljubitelja fudbala, navijača i klubova koji strahuju da bi takve reforme mogle narušiti sportske vrednosti i suštinsku privlačnost takmičenja.

Suspendovanje utakmica ili drugi oblici protesta na stadionu postaju sve češći način na koji navijači iskazuju svoje neslaganje sa smerom u kojem se fudbal kreće u pogledu komercijalizacije i potencijalnog umanjivanja sportskog duha. Njihov glas i dalje igra značajnu ulogu u oblikovanju budućnosti ovog voljenog sporta.