Blinken je sa predsednikom Kipra razgovarao o pomorskom koridoru do Gaze

Blinken je sa predsednikom Kipra razgovarao o pomorskom koridoru do Gaze

Američki državni sekretar Entoni Blinken sastao se u nedelju sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidisom kako bi razgovarao o stvaranju morskog koridora za dopremanje pomoći pojasu Gaze.

Prema rečima Letimbiotisa, tokom njihovog razgovora na aerodromu u Larnaki, reč je bila o posebnom jednosmernom morskom koridoru za kontinuiran protok humanitarne pomoći sa Kipra civilnom stanovništvu Gaze.

Hristodulidis je ranije rekao da Francuska, Evropska komisija i Izrael podržavaju inicijativu Nikozije za otvaranje humanitarnog pomorskog koridora.

„Republika Kipar pokušava, u okviru svojih mogućnosti, da obezbedi nesmetano snabdevanje Gaze humanitarnom pomoći“, rekao je šef države.

On je pojasnio da Kipar preuzima ovu inicijativu kao najbliža država članica EU regionu, jer se ostrvo nalazi na oko 370 km od Gaze, a zahvaljujući dobrim odnosima sa arapskim zemljama i Izraelom.

„Radimo na detaljima kako bi inicijativa bila sprovedena. Moramo biti spremni u svakom trenutku, i čim uslovi budu dozvolili, da počnemo da sprovodimo ovaj predlog“, naglasio je Hristodulidis.

Ranije je saopšteno da vlasti Kipra, zajedno sa partnerima u Evropskoj uniji i na Bliskom istoku, rade na stvaranju morskog koridora za isporuku humanitarne pomoći u pojas Gaze iz glavne luke ostrva Limasol. .

Pre toga se saznalo da Grčka proučava i mogućnost stvaranja humanitarnog pomorskog koridora za transport osnovnih dobara u Gazu.