Nije zabeležen značajan porast dijagnoza cistitisa tokom pandemije COVID-19

Nije zabeležen značajan porast dijagnoza cistitisa tokom pandemije COVID-19

Više žena ima dijagnozu intersticijalnog cistitisa/sindroma bola bešike (IC/BPS) tokom nego pre pandemije COVID-19, ali razlika nije bila statistički značajna, prema studiji objavljenoj na internetu 12. septembra u LUTS: Simptomi donjeg urinarnog trakta.

Tahireh Markert, MD, sa Harvard Medical School u ​​Bostonu, i kolege uporedili su broj novodijagnostikovanih IC/BPS slučajeva i broj pacijenata sa napadima pre i tokom pandemije COVID-19 u retrospektivnoj kohortnoj studiji koja je uključivala žene starije od 18 godina. . Broj slučajeva IC/BPS-a i broj pacijenata sa bakljama upoređeni su za 1. mart 2019. do 29. februara 2020. (prepandemija) i 1. marta 2020. do 28. februara 2021. (tokom pandemije).

Pacijenti su imali srednju starost od 35,0 godina; 72 posto je bilo u premenopauzi; 75 posto je bilo seksualno aktivno; a 31 posto je imalo anksioznost, bez značajnih razlika između grupa. Istraživači su otkrili da je kod 54 žene dijagnostikovan IC/BPS tokom pandemije u poređenju sa 40 žena pre pandemije (4,87 prema 4,05 procenata); stope dijagnoze između vremenskih perioda nisu bile statistički različite. Trideset pet pacijenata i 49 pacijenata doživelo je napad tokom pandemije i prethodne godine.

„Iako naši rezultati sugerišu da pandemija COVID-19 možda neće imati značajan uticaj na epidemiologiju IC/BPS-a, potrebno je više istraživanja da bi se potvrdilo da li je to slučaj“, pišu autori.