Novac može učiniti život zadovoljnijim, ali sreća zavisi od više faktora

Novac može učiniti život zadovoljnijim, ali sreća zavisi od više faktora

Istraživanje američke vlade iz 2021. godine pokazalo je da, iako novac možda ne kupuje sreću, može pomoći da život bude zadovoljavajući. Manje od 5% odraslih u SAD izjavilo je da je „nezadovoljno“ svojim životima. Ovo osećanje nezadovoljstva bilo je češće u domaćinstvima sa prihodima manjim od 55.000 dolara godišnje za četvoročlanu porodicu, dok su Amerikanci sa višim primanjima bili manje nezadovoljni.

Istraživanje takođe je identifikovalo razlike u zadovoljstvu životom na osnovu faktora kao što su starost, rasa i mesto rođenja, ali samo među Amerikancima sa nižim primanjima. Unutar ove grupe, beli i crni Amerikanci bili su manje srećni od Hispanoamerikanaca i azijskih Amerikanaca. Takođe je primećeno da su sredovečni odrasli imali više osećanja nezadovoljstva u poređenju sa mlađima i starijima. Ljudi rođeni u Sjedinjenim Državama takođe su bili manje srećni od svojih kolega rođenih negde drugde. Međutim, nijedna od ovih dispariteta nije postojala među Amerikancima sa višim primanjima.

Nedostatak jasnih objašnjenja za ove razlike ostavlja prostora za dalje istraživanje i analizu. Osim novca, istraživači su ukazali na faktore kao što su snažni odnosi sa porodicom i prijateljima, osećaj svrhe, neupoređivanje sa drugima i uvažavanje onoga što već imate kao ključne elemente zadovoljstva životom.