Makron kaže da Francuska i Uzbekistan teže „strateškim“ vezama

Makron kaže da Francuska i Uzbekistan teže „strateškim“ vezama

Predsednik Emanuel Makron izjavio je u četvrtak da će Francuska i Uzbekistan razviti, kako je rekao, strateško partnerstvo, pošto su dve zemlje razgovarale o projektima u poljoprivredi i uranijumu, preneo je Rojters.

Uzbekistan je, kao i njegovi susedi, odbio da podrži rusku invaziju na Ukrajinu i obećao je da će se pridržavati zapadnih sankcija uprkos održavanju bliskih veza sa Moskvom.

„Dogovorili smo se sa predsednikom (Šavkarom Mirzijojevim)… da izgradimo strateško partnerstvo“, rekao je Makron tokom prve posete francuskog lidera najmnogoljudnijoj zemlji Centralne Azije od predsednika Fransoa Miterana.

Makron nije elaborirao o čemu se radi, ali u Uzbekistanu je termin „strateški“ obično rezervisan za najviši nivo partnerstva sa drugom zemljom.

Francuski predsednik je pohvalio reforme Mirzijojeva i obećao velike investicije, što je potez koji je bivši sovjetski vladar Taškenta Rusija opisao kao da Zapad pokušava da se udvara svojim tradicionalnim saveznicima.

„Mi podržavamo vašu politiku i želeli bismo da vam pomognemo da je primenite“, rekao je Makron Mirzijojevu na sastanku u Samarkandu.

Ured Mirzijojeva saopštio je da se uzbekistanski lider, koji je od 2017. otvorio svoju zemlju za spoljnu trgovinu i investicije, sastao sa brojnim francuskim rukovodiocima koji su stigli sa Makronom.

Razgovarali su o planovima mlekarskog giganta Lactalisa da izgradi fabriku u gradu Namanganu, zajedničkom projektu sa Boehringer Ingelheimom i predlogu Semmarisa da se izgradi mreža poljoprivrednih logističkih centara u Uzbekistanu.

Na sastanku sa predsedavajućim Orana Klodom Imavenom, strane su „podržale inicijative za proširenje saradnje u istraživanju i eksploataciji uranijuma“, saopštila je kancelarija Mirzijojeva.

Uzbekistan je peti najveći proizvođač uranijuma na svetu.

Dan ranije, glavni operativni direktor Orana Nikolas Maes takođe je održao sastanke u Kazahstanu, prvom proizvođaču uranijuma, kako bi razgovarali o produbljivanju saradnje.

Obe zemlje bi mogle da pomognu Francuskoj, koja se u velikoj meri oslanja na nuklearnu energiju, da ublaži svoju zavisnost od ruskih snabdevanja.