Moskovski sud odbio zahtev za hapšenje Nadežde Tolokonikova, članice Pussi Riot benda

Moskovski sud odbio zahtev za hapšenje Nadežde Tolokonikova, članice Pussi Riot benda

Moskovski sud je u sredu odbio zahtev ruskih istražitelja da se Nadežda Tolokonikova, jedna od osnivačica feminističkog pank benda Pussi Riot, uhapsi u odsustvu. Sud nije pružio javno obrazloženje za svoju odluku.

Nadežda Tolokonikova bila je pod istragom ruskih organa za krivično gonjenje zbog navodnog vređanja „verskih osećanja“. Istraga je proistekla iz komentara koje je Tolokonikova ostavila na društvenim mrežama, iako tačan sadržaj tih komentara nije bio jasan. Aktivistkinja je napustila Rusiju pre nekoliko godina i sada se veruje da živi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tolokonikova je bila više puta suočena sa pravosudnim problemima u Rusiji zbog svojih aktivnosti sa protestnom grupom „Voina“ i sa bendom Pussi Riot. 2012. godine bila je zatvorena zajedno sa dvojicom kolega iz benda nakon što su izveli „pank misu“ u Katedrali Hrista Spasitelja u Moskvi, što su mnogi vernici smatrali uvredljivim. Sud je taj nastup okarakterisao kao „teško kršenje javnog reda i mira, motivisano verskom mržnjom i napadima“. Tolokonikova je prvobitno osuđena na dve godine zatvora zbog „huliganizma“, ali je kasnije amnestirana i puštena na slobodu krajem 2013. godine.

Nakon puštanja na slobodu, Nadežda Tolokonikova se okrenula novinarstvu, osnivajući onlajn izdanje Mediazona zajedno sa drugim članovima Pussi Riot, fokusirano na ruski zatvorski i pravosudni sistem, kao i na progon pojedinaca zbog njihovih političkih stavova u Rusiji. Krajem 2021. godine, Mediazona, sama Tolokonikova i drugi pojedinci povezani sa izdanjem bili su označeni kao „strani agenti“ u Rusiji, na osnovu tvrdnji da primaju inostrano finansiranje i distribuiraju materijale širokom krugu lica.