Japan nastavlja sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u Tihi okean

Japan nastavlja sa ispuštanjem prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u Tihi okean

Japan je u četvrtak započeo treću fazu ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima Daići u Tihi okean. Ova faza ispuštanja će trajati do 20. novembra.

Tokyo Electric Power Company Holdings planira da tokom treće faze ispuštanja dnevno ispumpa oko 460 tona prečišćene vode kroz podvodni tunel koji se nalazi otprilike kilometar od obale. Četvrta faza ispuštanja, predviđena za mart sledeće godine, ima za cilj ukupno ispuštanje oko 31.200 tona vode.

Prethodno ispuštanje, koje je trajalo 18 dana, uključivalo je dnevno ispuštanje iste količine prečišćene vode. Ova odluka Japana izazvala je snažne reakcije, posebno iz Kine, kao i protivljenje opozicionih stranaka u Južnoj Koreji i na Solomonskim ostrvima.

Elektrana u Fukušimi je suočila se s ozbiljnom nuklearnom nesrećom nakon zemljotresa i cunamija 2011. godine, što je dovelo do najveće nuklearne katastrofe od Černobilskog incidenta 1986. godine. Nakon ovog tragičnog događaja, elektrana je zatvorena, a proces prečišćavanja i ispuštanja radioaktivne vode planiran je kao deo dugotrajnog rešenja za ovo ozbiljno pitanje.