Drugi pacijent kojem je presađeno svinjsko srce umro šest nedelja nakon eksperimentalne operacije

Drugi pacijent kojem je presađeno svinjsko srce umro šest nedelja nakon eksperimentalne operacije

Pacijent Lorenz Fauset (58) preminuo je skoro šest nedelja nakon što mu je presađeno genetski modifikovano svinjsko srce. Operacija je izvedena u sklopu eksperimentalnog tretmana u borbi protiv srčane insuficijencije. Iako je srce prvih mesec dana funkcionisalo dobro, poslednjih dana su se pojavili znakovi odbijanja organa. Prvi pacijent kojem je presađeno svinjsko srce takođe je preminuo nakon dva meseca, a u organu su kasnije pronađeni znaci svinjskog virusa.

Ovaj pokušaj ksenotransplantacije, odnosno prenosa organa sa genetski modifikovanih svinja na ljude, ima za cilj rešavanje velikog problema nedostatka ljudskih organa za transplantaciju. Više od 100.000 ljudi čeka na listama za transplantaciju, a mnogi od njih će umreti pre nego što dobiju odgovarajući organ. Naučnici se nadaju da će ksenotransplantacija, nakon daljih istraživanja, postati održiva opcija za lečenje pacijenata koji čekaju na presađivanje organa.

Ovi eksperimenti sa svinjskim organima i njihovim modifikacijama su ključni koraci u razvoju ove nove terapijske opcije, mada su izazovi i rizici još uvek prisutni.