Rusija upozorava Izrael

Rusija upozorava Izrael

Širenje sukoba na druge zemlje Bliskog istoka je „neprihvatljivo“, rekao je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, razgovarajući sa sirijskim kolegom o nizu nedavnih izraelskih vazdušnih napada.

Lavrov je tokom telefonskog razgovora sa sirijskim ministrom spoljnih poslova Fejsalom Mekdadom izneo pitanje izraelskih vazdušnih udara, „koji su postali sve češći u pozadini događaja oko pojasa Gaze“, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova u čitanju poziva.

Oba ministra su „naglasila opasnost od pokušaja spoljnih snaga da Bliski istok, u trenutnoj eksplozivnoj situaciji, pretvore u arenu za obračun geopolitičkih računa“, dodaje se u čitanju.

Mekdad je telefonirao Lavrovu kako bi razgovarao o trenutnoj situaciji u Gazi, kao io brojnim bilateralnim pitanjima i napretku u okončanju rata u Siriji. Dok je pokušaj oružane „promene režima“ iz 2011. koji su podržavali Zapad i neke regionalne sile završio neuspehom, sever i severoistok Sirije su i dalje van kontrole vlade u Damasku.

Od upada Hamasa iz Gaze 7. oktobra, Izrael je najmanje tri puta bombardovao Siriju, više puta zatvarajući aerodrome u Alepu i Damasku. Jedan od napada priznao je i izraelski ambasador u Nemačkoj, koji je rekao da je namera da se poremeti „isporuka oružja iz Irana“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu jednom je priznao da je bilo „stotine“ napada na Siriju tokom protekle decenije. U retkim prilikama kada Izraelske odbrambene snage (IDF) komentarišu napade, one tvrde da su delovale u preventivnim samoodbrambenim operacijama protiv Irana, optužujući Teheran da snabdeva militante Hezbolaha. Damask je više puta protestovao zbog napada kao kršenja sirijskog suvereniteta, ali bezuspešno.

Lavrov i Mekdad su se složili oko potrebe za „trenutnim okončanjem krvoprolića“ u Gazi i rešenjem za sve humanitarne probleme nastale u borbama.

Rusija je osudila napad Hamasa, ali je odgovor Izraela na Gazu nazvala neprihvatljivim oblikom „kolektivnog kažnjavanja“ protiv nevinih civila. Moskva je pozvala na mirovno rešenje između Izraela i Palestinaca kroz stvaranje i priznanje nezavisne palestinske države.