Šef FBI-a zabrinut zbog mogućih napada u SAD inspirisanih Hamasom

Šef FBI-a zabrinut zbog mogućih napada u SAD inspirisanih Hamasom

Direktor FBI Kristofer Rej rekao je američkim zakonodavcima da vidi povećan rizik od terorističkih zavera na američkom tlu od strane pojedinaca ili grupa koje bi mogle biti inspirisane Hamasovim napadima na Izrael.

„Ocenjujemo da će akcije Hamasa i njegovih saveznika poslužiti kao inspiracija, kakve nismo videli otkako je ISIS pokrenuo svoj takozvani kalifat pre nekoliko godina“, rekao je Rej u utorak na saslušanju u Komitetu za unutrašnju bezbednost Senata. „U samo poslednjih nekoliko nedelja, više stranih terorističkih organizacija pozvalo je na napade na Amerikance i Zapad.“

Rej je dao svoje komentare dok su izraelske snage eskalirale svoj upad u Pojas Gaze kao odgovor na napade Hamasovih militanata 7. oktobra, koji su ubili oko 1.400 ljudi i uzeli stotine drugih kao taoce. Više od 8.500 Palestinaca je ubijeno, uključujući najmanje 50 kada je izraelski vazdušni napad gađao komandanta Hamasa u izbegličkom kampu Džabalija u Gazi.

Bar neke od pretnji američkim interesima potiču od grupa koje žele da uzvrate za podršku Vašingtona Izraelu. U samo protekle dve nedelje bilo je 27 dronova i raketnih napada na američke vojne baze u Iraku i Siriji. Pentagon je okrivio milicije koje sponzoriše Iran, koji je takođe glavni podržavalac Hamasa.

„Ovde u Sjedinjenim Državama, naša najneposrednija zabrinutost je da će nasilni ekstremisti – pojedinci ili male grupe – crpiti inspiraciju iz događaja na Bliskom istoku da izvrše napade na Amerikance u svakodnevnom životu“, rekao je Rej Senatu. komitet. On je dodao: „Realnost je da je pretnja od terorizma bila povećana tokom 2023. godine, ali je rat koji je u toku na Bliskom istoku podigao pretnju od napada na Amerikance u Sjedinjenim Državama na sasvim „drugi nivo“.

Rej je rekao da FBI nema naznaka da Hamas ima nameru ili sposobnost da izvede operacije unutar SAD. Međutim, on je rekao da agencija ne isključuje mogućnost da Hamas ili neka druga strana teroristička organizacija mogu da iskoriste rat napadajući mete na američkom tlu.

FBI u toku istražuje više pojedinaca u SAD koji su povezani sa Hamasom, rekao je Rej. Istorijski gledano, takvi pojedinci su bili uključeni u omogućavanje ili finansiranje operacija grupe u inostranstvu, dodao je on, ali agencija procenjuje kako bi pretnja mogla evoluirati i uključiti napade unutar SAD.

Republikanski poslanici, poput senatora Rodžera Maršala iz Kanzasa, upozorili su da su neuspesi administracije predsednika Džoa Bajdena da osiguraju granice SAD doveli Amerikance u veći rizik od terorističkih napada.

U fiskalnoj godini savezne vlade koja se završila 30. septembra, agenti američke granične patrole naišli su na 172 migranta koji su bili označeni na nacionalnoj listi za nadzor terorista. To je u poređenju sa tri takva susreta tokom poslednje pune fiskalne godine na funkciji bivšeg predsednika Donalda Trampa.