Studija otkriva funkciju noradrenalina u mozgu koristeći novu metodologiju

Studija otkriva funkciju noradrenalina u mozgu koristeći novu metodologiju

Međunarodni tim istraživača postigao je značajan uspeh u razumevanju sistema noradrenalina (NA) u mozgu, koji je cilj mnogih lekova za tretiranje poremećaja pažnje, depresije i anksioznosti. Osim što su otkrili nove uvide u funkciju ovog sistema, istraživači su razvili revolucionarnu metodologiju za snimanje hemijske aktivnosti u stvarnom vremenu u živim ljudskim mozgovima.

Istraživači su uspeli snimiti „brzu“ neurohemiju voltametrijom kod svesnih ljudi, koristeći standardne elektrode koje se rutinski koriste u medicinske svrhe, kao što je praćenje epilepsije. Ovo otvara potpuno novu mogućnost za prikupljanje podataka iz ljudskih mozgova u stvarnom vremenu.

Noradrenalin je neurotransmiter čija regulacija ima veliku ulogu u poremećajima pažnje, depresiji i anksioznosti. Sistem LC-NA, odakle potiče noradrenalin, dugo je bio fokus razvoja lekova za ovakva stanja.

Ovom revolucionarnom tehnikom, istraživači su pratili hemijsku aktivnost u amigdali, delu mozga duboko povezanom sa emocionalnom obradom, kako bi razumeli kako NA sistem reaguje na različite emocionalne stimulanse. Rezultati su ukazali na važnost NA sistema u situacijama kao što je ADHD.

Ova studija predstavlja veliki napredak u razumevanju funkcije ljudskog mozga, a nova metoda će biti od velike vrednosti za širok spektar istraživanja i pomoći u razumevanju različitih neuroloških i psihičkih stanja.