Kuleba: Činimo sve da se u EU probijemo

Kuleba: Činimo sve da se u EU probijemo

Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izrazio je uverenje da će Evropska komisija do kraja ove godine dati pozitivan zaključak za početak pristupnih pregovora, prenosi „Evropska istina“.

Šef Ministarstva spoljnih poslova je ukazao da je Kijev učinio „sve što je potrebno“ za pozitivan zaključak Evropske komisije, podsećajući na zakon o politički značajnim ličnostima koji je nedavno usvojila Vrhovna rada.

„Nesumnjivo, pitanje prijema Ukrajine u EU je pitanje od istorijskog značaja ne samo za Ukrajinu, već i za Evropsku uniju. Zbog toga će oko istorijskih odluka, poput otvaranja pristupnih pregovora, biti dosta nervoze. , spekulacije, pokušaji da se ovo pitanje odigra da se reše neka pojedinačna pitanja“, upozorio je on.

Istovremeno, Kuleba je rekao da su ukrajinske vlasti u svakodnevnom kontaktu sa kolegama u zemljama članicama EU kako bi „prošle ovaj put i otvorile pregovore o članstvu”.

„Stalno komuniciram sa ministrima svake zemlje članice EU kako bismo što lakše prošli ovaj put, kako moj otac voli da kaže, ’kao patka na vodu‘“, zaključio je on.

Ranije je zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva rekao da će pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji početi u prvoj polovini 2024. godine, kada će Belgija predsedavati Savetom EU.