Britanska vlada: Eksploziju u bolnici izazvala raketa iz Gaze

Britanska vlada: Eksploziju u bolnici izazvala raketa iz Gaze

Britanska vlada je zaključila da je razornu eksploziju u bolnici u pojasu Gaze 27. oktobra izgleda izazvala raketa ispaljena sa te palestinske teritorije, a ne izraelski napad iz vazduha.

Premijer Riši Sunak je danas poslanicima Donjeg doma britanskog parlamenta rekao ;da na osnovu obaveštajne procene „britanska vlada zaključuje da je ekploziju izgleda izazvala, raketa ili njen deo, ispaljena iz Gaze ka Izraelu“.

Taj zaključak je u skladu sa procenama američkih i francuskih zvaničnika o uzroku eksplozije u bolnici Al-Ahli u utorak.

Zvaničnici u pojasu Gaze kojim vlada Hamas su rekli da je eksploziju izazvao izraelski napad iz vazduha i da je poginulo gotovo 500 ljudi.

U američkom obaveštajnom izveštaju navedeno je da je poginulo od 100 do 300 Palestinaca.

Analiza Asošiejted presa videa i satelitskih snimaka i fotografija je pokazala da je eksploziju najverovatnije izazvao deo rakete ispaljene sa palestinske teritorije koji je pao na zemlju.

Sunak je rekao britanskim poslanicima da Velika Britanija stoji uz Izrael u ratu protiv Hamasa, ali će takođe nastojati da pomoć kontinuirano stiže do civila koji „užasno pate“ u Gazi.

On je najavio humanitarnu pomoć Gazi u visini od 20 miliona funti.