Britanski premijer planira nove mere bezbednosti za porodičnu kuću

Britanski premijer planira nove mere bezbednosti za porodičnu kuću

Britanski premijer Riši Sunak podneo je zahtev za izgradnju „drvenog stuba i šinske ograde“ oko svoje  kuće u Severnom Jorkširu, kaže se u planskim dokumentima, prema izveštajima britanskih medija objavljenih u nedelju. Ovo se dešava nešto više od dva meseca nakon što je pet aktivista Greenpeacea uhapšeno zbog prelaska na rezidenciju.

Ograda, koja bi trebalo da bude duga 50 metara i visoka 1,1 metar, „pružiće jednostavnu vizuelnu i skromnu fizičku barijeru koja će obeshrabriti upad u stambeni prostor“, prijava je podneta 11. oktobra – poslednjeg dana godišnje konferencije Konzervativne stranke – detaljima.

U dokumentu se dodaje da „predlog ne izaziva nikakvu vidljivu štetu u pogledu nasleđa ili iz šire perspektive planiranja i da bi se trebalo da propisno izdaju dozvole za planiranje“ i poziva na „brzu odluku s obzirom na jednostavnost predloga“.

Prema izveštaju Daili Mail-a, očekuje se da će Sunak platiti ogradu umesto da koristi javna sredstva.

Aplikacija je usledila nakon hapšenja 3. avgusta petorice aktivista Grinpisa koji su se popeli na premijerovu dvorac i zastrli crnu tkaninu sa krova u znak protesta protiv planova Sunakove vlade da izda preko 100 novih dozvola za vađenje nafte i prirodnog gasa sa severa More.

Protest su žestoko kritikovale ličnosti sa obe strane političkog spektra Ujedinjenog Kraljevstva, iako je Sunak u vreme kada se održao sa porodicom na letovanju u Kaliforniji. Bez obzira na to, viši pripadnik policije Severnog Jorkšira rekao je u vreme incidenta da to predstavlja „veliku povredu bezbednosti“ i pozvao na istragu o okolnostima demonstracija.

Jedan od demonstranata, Aleks Vilson, rekao je u video snimku objavljenom na društvenim mrežama na vrhu Sunakove rezidencije da je protest bio neophodan jer je premijer „otvorio vrata novom bušačkom ludilu u Severnom moru dok su veliki delovi našeg sveta bukvalno u plamenu.“

„Ovo će biti katastrofa za klimu“, dodala je ona. Grinpis je u saopštenju naveo da protest ne bi izveo da je Sunak bio kod kuće.

Posle protesta u Sunakovom domu, njegov portparol je rekao da angažman sa Grinpisom više ne bi bio „prikladan“.

„Očigledno ne mislimo da ljudi koji su optuženi za kršenje zakona treba da imaju mesto za stolom u razgovorima sa vladom“, navodi se u zvaničnom saopštenju.