Poslanici EU suočavaju se sa borbom da postignu dogovor o pravilima veštačke inteligencije

Poslanici EU suočavaju se sa borbom da postignu dogovor o pravilima veštačke inteligencije

Evropski poslanici tek treba da se dogovore o nekoliko pitanja vezanih za nova pravila o veštačkoj inteligenciji uoči ključnog sastanka u utorak, ostavljajući svaki dogovor van stola do decembra, prema četiri osobe upoznate sa tim .

Nacrt pravila o veštačkoj inteligenciji moraju da usaglase Evropski parlament i države članice Evropske unije. O njima se do sada razgovaralo tri puta u trijalozima, koji su sastanci između parlamenta i država EU na kojima se razbijaju konačne verzije zakona.

Četvrti trijalog biće održan u utorak, dan nakon što bi poslanici EU trebalo da razgovaraju o svom pregovaračkom stavu oko modela fondacija i visokorizičnih sistema veštačke inteligencije, rekli su izvori.

Osnovni modeli, kao što je OpenAI ChatGPT, su sistemi veštačke inteligencije koji su obučeni na velikim skupovima podataka, sa mogućnošću učenja iz novih podataka za obavljanje različitih zadataka.

Španija, koja predsedava EU do decembra, zalagala se za postizanje sporazuma i predlagala kompromise u pokušaju da ubrza proces.

To uključuje višestepeni pristup za regulisanje modela fondacija, definisanih kao oni sa više od 45 miliona korisnika, prema nacrtu koji je Rojters video.

Španija takođe želi dodatne obaveze za veoma sposobne modele fondacija (VCFM), kao što je ChatGPT, uključujući redovnu proveru radi otkrivanja potencijalnih ranjivosti.

Protivnici kažu da manje platforme mogu biti podjednako rizične.

Španija je saopštila da je konsultovala druge zemlje EU o potencijalnim kompromisima uoči četvrtog trijaloga. Međutim, malo je verovatno da će konačan dogovor biti postignut na tom sastanku, rekli su izvori.

Peti trijalog trebalo bi da bude održan početkom decembra.

Neuspeh da se postigne dogovor tada bi mogao da pomeri pregovore na početak sledeće godine. Diskusije bi tada mogle biti dodatno prekinute izborima za Evropski parlament u junu.

Nekoliko poslanika, uključujući šefa industrije EU Tijerija Bretona i koizvestioce za Zakon o veštačkoj inteligenciji, Dragoša Tudoračea i Branda Benifeija, izrazili su nadu da će nacrt biti odobren pre kraja godine.

EU je počela da radi na nacrtu zakona o veštačkoj inteligenciji 2021. U maju ove godine, Evropski parlament se složio oko nacrta zakona uključujući nova pravila o korišćenju prepoznavanja lica, biometrijskog nadzora i drugih aplikacija AI.

Prema predlozima, alati AI će biti klasifikovani prema njihovom percipiranom nivou rizika, od niskog do neprihvatljivog. Vlade i kompanije koje koriste ove alate imaće različite obaveze u zavisnosti od klasifikacije.