U Belgiji imenovan novi ministar pravde

U Belgiji imenovan novi ministar pravde

Pol Van Tigelt će biti novi ministar pravde Belgije nakon što je njegov prethodnik Vincent Van Kuikenborn najavio ostavku kao priznanje političke odgovornosti za neuspeh državnih vlasti da spreče islamistički teroristički napad u Briselu.

Kralj Belgije primio je novog ministra na zvanično imenovanje u nedelju uveče, u prisustvu premijera Aleksandra de Krua.

Pre ovog imenovanja, Pol Van Tigelt je četiri godine bio na čelu Koordinacionog centra za analizu pretnji, a bio je i zamenik načelnika štaba za pravosuđe i bezbednost u Ministarstvu pravde.

Podsetimo, dosadašnji ministar pravde Belgije Vinsent Van Kuikenborn u petak je saopštio odluku da podnese ostavku nakon što je otkriveno da Ministarstvo pravde nije obezbedilo deportaciju državljanina Tunisa sa odbijenim zahtevom za azil, koji je na kraju izvršio teroristički napad u Briselu.

Pucnjava, za koju se ispostavilo da je islamistički teroristički napad, dogodila se uveče 16. oktobra. Otkriveno je da je napadač vikao „Alah Akbar“ i da je bio simpatizer ISIS-a. Ispostavilo se da su dvojica poginulih od strane terorista švedski fudbalski navijači.

Kasnije se saznalo da je čovek pobegao iz zatvora u svom rodnom Tunisu, a dosije o njegovom izručenju je „izgubljen“.