Izrael vrši ograničene kopnene napade u Gazi, Hamas kaže da se angažuje sa napadačima

Izrael vrši ograničene kopnene napade u Gazi, Hamas kaže da se angažuje sa napadačima

Izraelska vojska saopštila je u ponedeljak da su njene kopnene snage izvršile ograničene napade na pojas Gaze tokom noći i rekla da su njihovi vazdušni udari fokusirani na lokacije na kojima su se okupljali palestinski militanti da bi napali bilo koju širu izraelsku invaziju.

Palestinska grupa Hamas saopštila je u nedelju da su njeni borci angažovali, kako je opisala, oklopne snage koje su se infiltrirale u južni deo Gaze i uništile deo izraelske vojne opreme. Nije bilo komentara Izraela o takvim gubicima.

U televizijskom brifingu u kojem su opisani najnoviji potezi Izraela na terenu, glavni izraelski vojni portparol kontraadmiral Danijel Hagari je takođe rekao da su sada potvrđene 222 osobe kao taoci tokom prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

„Tokom noći bilo je upada tenkovskih i pešadijskih snaga. Ovi napadi su napadi koji ubijaju odrede terorista koji se pripremaju za našu sledeću fazu rata“, rekao je on, opisujući upade koji su zašli „duboko“ u Gazu.

„Ove racije takođe lociraju i traže sve što možemo da dobijemo u smislu obaveštajnih podataka o nestalima i taocima.

Hagari je rekla da su takve intervencije pomogle da se razume gde se „teroristi okupljaju, teroristi se organizuju u iščekivanju narednih faza rata. A naša uloga je da smanjimo ove pretnje“.

Podstaknuvši očekivanja kopnene ofanzive izraelskih snaga gomilanih oko Gaze, on je rekao da se operativna spremnost vojske poboljšava i poboljšava „sve vreme“.

Brigade Iz el-Deen al-Kasam, naoružano krilo Hamasa, saopštile su u saopštenju objavljenom u nedelju da su se njegove snage angažovale sa oklopnim snagama koje se infiltriraju istočno od Kan Junisa u južnom regionu Gaze, a borci su se vratili u bazu.

„Borci su se angažovali sa infiltrirajućim snagama, uništivši dva buldožera i tenk i naterali snage da se povuku, pre nego što su se bezbedno vratili u bazu“, navodi se u saopštenju.

Nije bilo odmah izraelskog komentara o uništavanju izraelske opreme ili vozila.