Lutovac o medijskim zakonima: Formalno ne možemo da sprečimo usvajanje, ali postoje dve opcije

Lutovac o medijskim zakonima: Formalno ne možemo da sprečimo usvajanje, ali postoje dve opcije

Potpredsednik skupštine i predsenik Demokratske stranke Zoran Lutovac ističe da „formalno“ nije moguće sprečiti usvajanje medijskih zakona, ali da postoje dve opcije koje će opozicija danas da iskoristi na zakazanoj sednici.

„Formalno nije, ali ja govorim o nečemu drugom o građanskoj neposlušnosti, to je takođe legitimno sredstvo borbe kao što je ovo institucionalno nasilje“, ističe Lutovac u emisije „Iza vesti“.

Na pitanje da li opozicija ima neki plan šta će danas činiti na zakazanoj sednici, predsenik DS objašnjava da postoje dve opcija.

„Jedno je da se u ograničenom vremenu koje imamo obratimo javnosti Srbije i drugi pristup je da se koristi građanska nepsolušnost. I za jedno i drugo potrebna je opšta saglasnost. Mi na licu mesta možemo da se odlučimo za jednu ili drugu opciju ili kombinovano“, istakao je Lutovac.

Na pitanje da li ukoliko se usvoje medijski zakoni znači da se  budimo u novoj medijskoj situaciji, Lutovac naglašava da „treba da se probudimo i ne pristanemo“.

Prema njegovorm mišljenju solidarnost po ovom pitanju je ograničena, samo na opoziciju i profesionalna udruđenja, a trbeba da se tiče svih građana.

„A govorim o široj situaciji, ne tiču se mediji samo vas i opozicije već svih grđana. Građani moraju da se bore za svoje pravo na pluralizam, da imaju različite medije, da imaju medije koji ih informišu, a ne da vrše propagandu“, objasnio je sagovornik Danice Vučenić.

On smatra da treba da se „digne društvena pobuna zbog toga“

„Ne treba da prihvatamo da je legalno nešto što nije legalno, jer zakoni koji se donose na silu i nisu u interesu građana, nisu zakoni to je nasilje“, ocenio je Lutovac.

Na pitanje da li deluje da Evropa ili međunarodna zajednica brine to što hoće vlast preko Telekoma da podrži medije, predsednik DS navodi da „ta briga nije ni izbliza onolika kolika treba da bude“.

Da li deluje da Evropu ili mešunarodnu zajednicu brine to što hoće preko Telekoma da podrže medije

„Ja mislim da ta briga nije ni izbliza onolika kolika treba da bude, u svim međunarodnim izveštajima stoji da da nema vladavina prava i slobode medija, ako je tako, oni će pomoći koliko smo mi solidarni“, podvukao je.

On ističe da je glavni cilj vlasti da „zatru poslednje ostatke slobodne misli u Srbiji“.

„Neleglano su preko Telekomo ulazili u medije, sada hoće to da legalizuju i ne smao to, već i da otvore prostor da zatru poslednje ostatke slobodne misli u Srbiji, to im je cilj“, zaključio je Lutovac.